И президентът на Бразилия скочи срещу назначението на Анчелоти

Проблемът стана политически

Спорт
17:50 - 07 Юли 2023
5274
И президентът на Бразилия скочи срещу назначението на Анчелоти

Предстоящото назначение на Карло Анчелоти за селекционер на Бразилия буквално се превърна в национален въпрос, но след медии, експерти и легенди, критики отправи и президентът на страната Луис Инасио Лула да Силва.

Държавният глава коментира новината, че Бразилия ще има треньор-чужденец за първи път за официални мачове от 1925-а, при това - този път за сериозен период от време.

Анчелоти ще поеме отбора през юни 2024-а, ще го води на Копа Америка идното лято, а после и в целия период до Мондиал 2026, включително на финалите на световното в Щатите, Канада и Мексико.

Досега чужденци три пъти са били начело на селесао, но общо за 7 мача, от които три - приятелски.

Лула са Силва коментира пред местната медия SBT:

"Анчелоти никога не е бил национален селекционер на Италия, нали? Защо? Защо не им помогне първо на тях, все пак италианците дори не се класираха за последното световно първенство? Може би първо трябва да реши техните проблеми...

Харесвам Фернандо Динис (назначен сега до идното лято като временен наставник - б.р.). Той има характер, има манталитет. Като човек ми допада и знам, че не се плаши от трудни решения. Ще видите, че той ще се справи добре.

Но проблемът е, че нямаме играчите, които имахме преди. Не сме в най-добрия момент на бразилския футбол и това е очевидно. Момчетата ни напускат страната на 17, че дори и на 16 години. И се връщат пенсионери, когато са изиграли цялата си кариера в Европа. И от това страда националният отбор, който винаги трябва да се опира на играчи, които играят за фланелката."

Назначението на Анчелоти предизвика полемики в страната, като Ривелиньо, легендарният играч от 1970-а, е един от малкото с позитивно мнение по темата.

"Опитен човек, изключително спокоен и уравновесен. Може би това е, от което имаме нужда? - каза той. - А не треньор, който танцува с играчите след гол (намек за Тите, който направи "танца на гълъба" с футболистите на терена след попадение по време на Мондиал 2022).