И "Амазон" се включва в надпреварата за разработване на изкуствен интелект

Компанията ще инвестира до 4 милиарда долара във фирмата "Anthropic"

Новини
08:31 - 26 Септември 2023
1426
И "Амазон" се включва в надпреварата за разработване на изкуствен интелект

И технологичният гигант "Амазон" се включва в надпреварата за разработване на изкуствен интелект. Компанията ще инвестира до 4 милиарда долара във фирмата "Anthropic", но ще бъдат миноритарен собственик с по-малко от 50% участие.

"Anthropic" е основана  през 2021 г. от специалисти участвали в разработката на ChatGPT. Разработчиците и инженерите на "Амазон" ще могат да развиват  моделите на новата компания, използвайки "Амазон" – услуга, която ще помага на клиентите да изграждат и използват интелигентни приложения, използвайки фундаментални модели (FM).

По-рано тази година "Гугъл" пусна нов продукт, наречен Bard, широко смятан за конкурент на ChatGPT.

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на "Тесла" и "Спейс Екс", обяви през юли също старта на нова фирма за изкуствен интелект, но въпреки това остава много предпазлив относно това как технологиите  могат да повлияят на човечеството.

Надпреварата в разработката и създаването на изкуствен интелект се засилва и предизвика настоявания за регулации от страна на законодателите. Има загриженост и безпокойство относно рисковете от неконтролираното  развитие на изкуствения интелект. В тази връзка по-рано тази годината в Сената имаше изслушвания, но все още правилата остават неуточнени.