И "Шалом" порица шефката на СЕМ заради сравнението между Холокоста и "Ергенът"

Шоу
21:20 - 19 Май 2022
6362
И "Шалом" порица шефката на СЕМ заради сравнението между Холокоста и "Ергенът"

Намирам коментара на председателя на Съвета за електронни медии, г-жа Соня Момчилова, с който тя сравнява риалити формата “Ергенът” като “интелектуален Холокост" за крайно неправилен, дори абсурден. Това написа във фейсбук председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар, който е и началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.

"Подобни сравнения са не само несъстоятелни, но и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и Света в първата половина на миналия век. Холокостът е трагедия, която не може и не трябва да се профанизира", добави той.

Под коментара му в социалната мрежа последва светкавичен отговор от Соня Момчилова: "Господин Оскар, холокост, преди да приеме семантиката на еврейско изтребление е староеврейско понятие, което означава древно семитско жертвоприношение. Живеем в старозаветни времена, бих ги сравнила със събитията и нравите от древен Вавилон. Надявам се, не се нуждаете от повече пояснения за историческите особености и нравите в онези времена, описани в Танах. Шумерските ритуали запазени до третата династия на Ур, а според някои източници и подир.

Словосъчетанието "интелектуален холокост" е използвано за първи път от професора от еврейски произход Ноам Чомски и онагледява "промиването на мозъци" посредством медийни формати, имащи за цел забавление, което размива модални ценности и дезориентира обществото, насаждайки конформистки и консуматорскповеденчески модели. Ако сте се почувствали обиден, моля да ме извините, но намирам употребата на това сравнение за уместно в случая."

"Г-жо Момчилова, намирам отговора ви за меко казано жалък. Да ни поучавате какво означава Холокост е срамно и обидно. Дори не мога да си представя как въобще ви хрумват подобни твърдения. Очаквах от председателя на СЕМ компетентност и разбиране по въпросите, касаещи смисъла на Холокоста", отвърна на свой ред проф. Оскар.

Днес на заседанието на СЕМ стана ясно, че вероятно медийният регулатор ще наложи глоба на Би Ти Ви заради "Ергенът" и заради получени множество писма от възмутени зрители. Самата Соня Момчилова коментира, че детски психолог й разказал, че деца си играят на “Ергенът” в училище. Тя нарече предаването “интелектуален холокост” и се възмути, че на "Разпети петък" е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.