И Радев, и Герджиков - ваксинирани, но не се разбраха за мерките (НА ЖИВО)

Политика
20:37 - 18 Ноември 2021
3793
И Радев, и Герджиков - ваксинирани, но не се разбраха за мерките (НА ЖИВО)

Двамата кандидат-президенти Румен Радев и проф. Анастас Герджиков обявиха в национален ефир, че са ваксинирани срещу COVID-19, но това не им попречи да спорят в първия публичен дебат преди балотажа им за "Дондуков" 2 за здравните мерки. 

"От днес данните показват, че България е на първите места в Европа по спад на брой новозаразени. Проблем е изоставането с ваксинацията и това, което статистиките дават, е, че броят на починалите от ковид е правопропорционален на неваксинираните", заяви Радев. 

Но Герджиков обвини очаквано президента, че мерки са били взети късно, болниците не са били подготвени навреме, а тестовете за децата са били мислени в последния момент.

"Картината далеч не е розова", отсече ректорът на СУ. Той възропта и срещу въвеждането на зеления сертификат по начина, по който здравният министър на служебния кабинет Стойчо Кацаров го заповяда. По думите на Герджиков, той водел до принудително ваксиниране на населението. 

В рамките на спора как страната ще се отърве от хватката на болестта, кандидатът на ГЕРБ "захапа" Румен Радев за това, че не е свиквал повече от 18 месеца КСНС. 

Но държавният глава му отговори вместо това с фактология за дадените досега пари за здраве и изтъкна безплатните лекарства, раздадени от кабинета. 

"Не си измислям всичко, което казвам - нито е вярно, че има лекарства, нито е вярно, че медиците са си получили парите", опонира конкурентът му. И даде пример с търговете за медикаменти, като частните доставчици са започнали да извиват ръцете на болничните шефове заради пандемията. 

"Лекарите и медицинските сестри бяха прогонени от България преди години, бяха изкарани на первазите на прозорците на парламента. Какво направиха управляващите в предишните години", не му остана длъжен Румен Радев. 

А дебатът се пренесе в сектор "Икономика" като последица от здравната катастрофа.