И регионалният министър не успя да помогне на Асен Василев да гласува утре

Андрей Цеков е написал писмо до кметовете в страната, в което им тълкува разпоредбата в Изборния кодекс, в която се описва при какви обстоятелства избирател, попаднал в списъка на заличените лица, може да бъде допуснат до гласуване, обаче се получи още по-голям хаос

Новини
09:01 - 04 Ноември 2023
4810
И регионалният министър не успя да помогне на Асен Василев да гласува утре

Регионалният министър Андрей Цеков успя да внесе още повече хаос в и без това напрегнатата предизборна обстановка. Той се опита да насочи кметовете какво да правят с хората, попаднали в списъка на заличените избиратели. Точно такъв се оказа на първия тур неговият колега - финансовият министър Асен Василев, който не успя да гласува, въпреки че вдигна много шум по въпроса, пише СЕГА.

Казусът с Василев дойде заради адресна регистрация в САЩ, датираща още от 2000 г., която той и досега не си е направил труда да заличи. А според Изборния кодекс в местните избори могат да участват само граждани, които отговарят на принципа за уседналост – иначе казано, да имат постоянен и настоящ адрес в България през последните 6 месеца, като поне единият е в общината, където избирателят иска да гласува. В случая, това е Хасково, откъдето е родом Василев. Настоящият му адрес обаче е в Америка и затова избирателната комисия в хасковската секция, където той пробва да гласува на 29 октомври, го възпря. Финансовият министър се обърна към общинската избирателна комисия и към общината за помощ, но безуспешно.

В самия край на предизборната кампания Андрей Цеков се е захванал да му помогне. Регионалният министър е написал писмо до кметовете в страната, в което им тълкува разпоредбата в Изборния кодекс, в която се описва при какви обстоятелства избирател, попаднал в списъка на заличените лица, може да бъде допуснат до гласуване. За това алармира водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според кодекса избирател, който е в списъка, може да подаде заявление до кмета да бъде изваден от него. Към заявлението трябва да приложи доказателства и документи, които удостоверяват правото му да гласува. Изборният кодекс не изброява какви могат да бъдат тези доказателства и документи. Затова Цеков е решил да ги уточни.

От писмото му излиза, че като основание за изваждане от списъка могат да послужат на практика всякакви документи – вписване в етажната собственост преди повече от 6 месеца; платени битови сметки за адреса – ток, вода, парно, даже интернет и телевизия; сключени застраховки; платени осигуровки; регистрация в бюрото по труда; други документи, които доказват „ползване на публични и обществени услуги“ на територията на страната; и официални документи (което засяга пряко Василев като избран за депутат и финансов министър - бел.ред.) – на парламента, на правителството, на съда, на президента.

Дали така Цеков иска да се допише законът, остава открит въпрос. Факт е обаче, че изрежда толкова много обстоятелства, които могат да послужат като основание заличеният да поиска да гласува, че от тях може да се възползва всеки. Не е ясно как голяма част от изброените документи могат да са доказателство за уседналост на точно определено място, както изисква Избирателният кодекс.

Писмото, естествено, е стигнало предимно до кметове на ГЕРБ, които са го препратили на Десислава Атанасова. А тя го публикува във Фейсбук, като го обвини, че превишава правомощията си, като указва на кметовете как да тълкуват закона.

От ведомството на Цеков се стреснаха и днес вечерта обявиха, че оттеглят писмото, защото "стана обект на предизборна злоупотреба". И заявяват, че ще инициират дискусия след изборите за промени в Изборния кодекс, с които, както се изразяват, да се "изчистят законови празноти, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани".