И САЩ ограничават пътуванията за 8 държави от понеделник

Новини
21:48 - 26 Ноември 2021
2421
И САЩ ограничават пътуванията за 8 държави от понеделник

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че властите ще ограничат пътуванията от Южна Африка и седем други страни от понеделник, поради новия вариант на коронавируса.

Решението е взето след съвет на топексперта д-р Антъни Фаучи и Центровете за контрол на заболяванията (CDC).

В списъка са Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Решението за ограничаване на пътуването идва, докато федералното правителство все още се опитва да научи повече за новия вариант.

Длъжностните лица, които все още научават повече за варианта, казаха, че политиката е била приложена от голямо внимание, като се има предвид, че СЗО вече е идентифицирала това като повод за безпокойство.

В момента "няма индикация", че новият вариант вече е засечен в Съединените щати, каза Фаучи.

Припомняме, че новият вариант вече има и име - Омикрон.

Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него.

"Европейската агенция по лекарствата (EMA) смята, че в момента е преждевременно да предвижда необходимостта от адаптирана ваксина с различен състав, за да се справи с този нововъзникващ вариант", се казва в изявление на ЕМА.

Световните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка. Държави в ЕС, Великобритания, както и много азиатски страни, затегнаха граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали мутациите на щама са устойчиви на ваксините. Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди да не се предприемат прибързани мерки.