И Съветът на ЕС одобри Механизма в помощ на Украйна

Киев ще получи около 39 милиарда евро пряка бюджетна подкрепа за периода 2024-2027 г.

ЕС
21:57 - 28 Февруари 2024
1485
И Съветът на ЕС одобри Механизма в помощ на Украйна

Съветът на Европейския съюз одобри стартирането на Механизма за Украйна на стойност 50 милиарда евро за периода 2024-2027 г. Това съобщи украинското правителство на своя уебсайт.

Механизмът за Украйна е уникален инструмент за подкрепа на икономическото развитие и възстановяване на страната по пътя ѝ към членство в ЕС. Той ще осигури безпрецедентна предвидима помощ въз основа на съвместно договорени планове и приоритети от правителството на Украйна и Европейската комисия.

Съгласно инструмента Украйна ще получи около 39 милиарда евро пряка бюджетна подкрепа за периода 2024-2027 г., от които повече от 5 милиарда евро ще бъдат безвъзмездни средства. „Благодарен съм на нашите партньори от ЕС за решението им да подкрепят Украйна. С по-нататъшната активна работа на правителството и представителите на Европейската комисия по Програмата, страната постепенно ще се приближава към своето европейско бъдеще“, каза украинският министър на финансите Сергей Марченко.

На 27 февруари Европейският парламент подкрепи решението за Механизма за Украйна. Решението на Съвета на ЕС е последната стъпка от стартирането му. Регламентът за Механизма за Украйна ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.