И шефът на Европол ни обеща подкрепа за Шенген

Политика
16:09 - 09 Юни 2023
1360
И шефът на Европол ни обеща подкрепа за Шенген

Поредица от двустранни срещи проведе министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Люксембург. 

Той разговаря с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол и ѝ благодари за последователната подкрепа за страната ни по пътя ѝ към Шенген. Министър Стоянов увери, че България ще работи активно, за да стане част от пространството до края на годината.

“Може да разчитате на нашата подкрепа за Шенген”, заяви Катрин де Бол.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Европол и отбелязаха, че през последните години то се е засилило. Стоянов подчерта, че страната ни работи активно по противодействието на нелегалната миграция, трафика на хора и наркотични вещества, както и прането на пари. 

В срещата участваха още зам.-директорът на ГДБОП, старши комисар Любомир Николов и директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, старши комисар Валентин Костов.

Калин Стоянов се срещна и с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс.

“България високо цени дългогодишното сътрудничество и подкрепата, която получава от Фронтекс за справяне с трансграничните престъпления и повишаване ефективността на връщанията.”, заяви министърът.

Той отбеляза, че наскоро сме придобили нов гранично-полицейски кораб, чието участие в  дейности на Фронтекс е планирано за четири месеца в края на 2023 година. В срещата участва и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“, гл. комисар Росица Димитрова.