И Швеция предупреди: Гответе се за война с Русия

Общество
11:38 - 09 Януари 2024
4204
И Швеция предупреди: Гответе се за война с Русия

Висши шведски служители призоваха хората да се подготвят за потенциална война на фона на нарастващото напрежение с Русия. Изявленията бяха направени на Националната конференция Folk och Forsvar в Сален. 

В речта си външният министър Тобиас Билстрьом приветства очакваното членство на страната му в НАТО като "най-голямата промяна в шведската политика за сигурност от повече от 200 години". 

Билстрьом предупреди, че "Русия ще представлява сериозна заплаха за сигурността на Швеция и Европа в обозримо бъдеще".

Той добави, че Стокхолм "трябва да бъде реалист и да приеме - и да бъде подготвен за - продължителна конфронтация". В отговор на тези настроения министърът на отбраната Пал Йонсон заяви, че

"войната може да дойде и при нас", като заяви, че Украйна действа като "щит на Европа" в конфликта с Русия.

Миналата година Швеция се отказа от политиката си на неприсъединяване в полза на присъединяването към НАТО, като се позова на войната в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Съседната държава Финландия избра същото, като се присъедини към НАТО през април 2023 г.

Министър-председателят Улф Кристерсон обяви неотдавна, че 800 шведски войници ще бъдат разположени в Латвия през следващата година, за да подсилят 2000-те канадски военнослужещи, разположени там в рамките на инициативата на военния блок "Засилено предно присъствие в балтийските държави".

Говорейки за бъдещата роля на страната си в НАТО на същата годишна конференция миналата година, Кристерсон заяви, че "разполагането с ядрени оръжия на собствената ни територия в мирно време е на дневен ред".