И служебният кабинет "за" продажбата на "Топлофикация" София

Трайчо Трайков недоволен от решенията на общинарите и Росен Христов за бъдещето на парното

Топ
14:00 - 26 Август 2022
2703
И служебният кабинет "за" продажбата на "Топлофикация" София

Първата среща на междуведомствената работна група, която има за цел да намери варианти за оздравяването на „Топлофикация София“ ЕАД се проведе днес. Представители на Председателския съвет към СОС, начело с шефа на градския парламент Георги Георгиев, зам.-председателят Борислав Иванов, лидерите на политическите групи в съвета ГЕРБ, БСП и ДБ – Диян Стаматов, Иван Таков и Грети Стефанова, както и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов разговаряха със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за необходимостта от съвместни действия между държавата и общината за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит.

Представителите на СОС бяха запознати с предложенията на министър Христов за това как ще продължи нормалното функциониране на най-голямото топлинно дружество в страната. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев коментира, че очаква конкретни ангажименти от страна на държавата за осигуряване на необходимия природен газ, но и полагане на усилия цената на топлинната енергия да не е в ущърб на над 1 млн. софиянци, които са ползватели на услугите на „Топлофикация София“.

На срещата бе потвърдено, че Министерството на енергетиката възприема подхода на Столичната община за модернизация на дружеството чрез привличане на външен инвеститор и изграждане на нови мощности.

Ето как обаче коментира новината кметът на район "Средец" в столицата Трайчо Трайков, който бе и министър на икономиката и енергетиката по времето на Бойко Борисов: 

"Топлофикация София беше държавна, после общинска, после пак държавна, после пак общинска и сега щяла пак да е държавна. Единствената логика за такова действие е да се вкара по-фотогенично под чадъра на държавната енергетика, което не е непременно добре.

В моя мандат като министър беше последното движение към СО, която според мен трябва да я управлява в интерес на столичани.

Другите топлофикации в страната се делят на две групи - тези в Пловдив и Варна, които се управляват от стратегически западни инвеститори и се развиват добре финансово и оперативно и тези "на Ковачки", които са като в роман на Дикенс. Така че правилната посока е доста ясна.
Въпросът в последните години беше каква да е формата на ангажимента на стратегическия инвеститор.

Приватизацията отпадна като опция, така че се обмисляше концесия. После някой прецени, че и тази дума не звучи добре и се затърси инвеститор-мениджър. И сега служебният министър я иска и вече се е срещнал с работната група от общински съветници.

Ще чакаме развитието с интерес и не трябва да се забравя, че ТфС има социална, енергийна, но вече и геополитическа стойност като консуматор на близо една трета от целия природен газ в България.