И софийските прокурори са против проекта за съдебен закон, чакат КС

Обвинителите смятат, че ЗСВ не може да изпълни целите си - има неясноти и липса на регламент

Новини
14:48 - 25 Април 2024
849
И софийските прокурори са против проекта за съдебен закон, чакат КС

И прокурорите от Софийската градска прокуратурата се обявиха против проекта за Закон за съдебната власт, както преди това сториха съсловните организации на прокурорите и следователите и няколко окръжни прокуратури. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане на 25 март, като преди десетина дни трийсетдневният срок беше удължен с още 20 дни.    

Становището на Софийската градска прокуратура е изпратено в Съвета по законодателство към Министерство на правосъдието .То съдържа анализ на тестовете на проекта на ЗСВ, които в най-голяма степен касаят дейността на прокурорите от СГП без да изчерпват критиките към него, обясниха от прокуратурата.

В него магистратите първо напомнят, че  предложеният проект е изработен преди решението на Конституционния съд по висящото дело, касаещи структурните промени в съдебната власт и в този смисъл бил прибързан. Както е известно в КС има две дела, обединени в едно, които се отнасят до новите текстовете  в конституцията. 

"Анализът на текстовете в посочения проект разкрива редица разпоредби, които са в противоречие с основния закон -  сам по себе си обект на разглеждане от Конституционния съд", казват от СГП.

Според прокурорите проектът не бил в състояние да "изпълни целите, заложени в мотивите към него - част от които неясни, и не съдържа регламент, който да би могъл да осигури условия за подобряване работата на съдебната власт".

В становището се оспорват решенията, които налагат задължително образуване на досъдебно производство в случаите на отмяна на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство, както и в случаите, когато автор на сигнала е определено лице или държавен орган.

На критика е подложена и уредбата на предварителната проверка. Освен че нейното място в процесуалния закон не е удачно, абсолютно неясно е кои са лицата, титуляри на правото на адвокатска защита, какво по съдържание ще бъде правото на адвокатска защита, както и с какви гаранции е скрепено това право.

"Срокът за предварителната проверка не държи сметка за естеството и сложността на голяма част от случаите, които се поставят във фокуса на внимание на прокуратурата и които е невъзможно да бъдат проверени в толкова кратък двумесечен срок без възможност за удължаването му", казват прокурорите.

Те призовават да се отчете обстоятелството, че за изминалата 2023 г. едва 0,087 % от общия брой постановления за отказ от образуване на досъдебно производство са били отменени от Софийски градски съд. Това показвало, че "прокурорите в СГП извършват качествени проверки и правилно издават постановления за отказ от образуване на досъдебно производство именно по тези сложни от фактическа и правна страна случаи".

Отбелязва се същественото значение на разпоредбите, които касаят състава на Висшия прокурорски съвет (ВПС) и неговите функции, тъй "като в тези разпоредби се съдържа законодателната идея" прокуратура "да бъде поставена под пълния контрол за актуалната политическа конюнктюра и то не просто формално, а по начин да може реално да бъде управлявана от нея".

"От тук произтичат всички останали измерения на дебата по повод проекта на ЗСВ (а и на конституционния такъв по повод съдебната власт), изразяващи се в необоснованото разделение между съдии от една страна и прокурори и следователи от друга (отчитайки безспорното обстоятелство, че те нямат и не е необходимо да имат напълно еднакъв статут), ограничаване функциите на главния прокурор по начин, че той почти да бъде лишен от възможността да ръководи прокуратурата, но в същото време търсейки отчетност от него, граничеща с отговорност и т.н.", се казва още в становището.