И срещу Байдън тръгва импийчмънт

Актуални новини
13:02 - 14 Януари 2021
3448
И срещу Байдън тръгва импийчмънт

Марджори Тейлър Грийн от Камарата на представителите на САЩ заяви, че ще инициира процедура по импийчмънт на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън в първия му работен ден, съобщава The Hill.

Според нея държавният глава на САЩ не може да злоупотребява с правомощията си и да си сътрудничи с чужди правителства, китайски и украински енергийни компании.

"Затова на 21 януари ще пристъпя към импийчмънт срещу Джо Байдън", каза конгресменът без да уточнява какви обвинения ще повдигне.

Вчера камарата на представителите гласува втора процедура по импийчмънт срещу настоящия президент Доналд Тръмп, като така стана първият президент на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти.

Продедурата едва ли ще постигне нещо повече от първата, която не получи нужните 2/3 от гласовете в горната камара - Сената, където републиканците имат мнозинство към момента. Акцията на Тейлър Грийн също има повече пропагандна цел, тъй като демократите в камарата на представителите имат мнозинство и тази процедура срещу Байдън няма шанс да успее.