И треньорите на параолимпийските медалисти ще могат да получават пожизнена пенсия

Решението беше прието и на първо, и на второ четене в едно заседание

Актуални новини
10:40 - 12 Септември 2024
880
И треньорите на параолимпийските медалисти ще могат да получават пожизнена пенсия

Треньорите на параолимпийските медалисти също ще могат да получават пожизнена пенсия, реши парламентът. Депутатите приеха на първо и второ четене в едно заседание промени в Закона за физическото възпитание и спорта, внесени от "Възраждане".

Целта на измененията е избягване на дискриминацията на треньорите на параолимпийските медалисти, които до момента не бяха включени в обхвата на възможните субекти за получаване на пожизнена месечна пенсия.

В Закона за физическото възпитание и спорта нормативно беше определено правото на пожизнена месечна премия за медалисти от олимпийски и параолимпийски игри, както и за треньорите на олимпийски медалисти, но не и за треньорите, подготвили медалисти от параолимпийски игри.

В свое становище Министерство на младежта и спорта заявява подкрепа за законовите промени, като обръща внимание на правилното изписване на наименованието параолимпиада и параолимпийци, прието да се изписва "паралимпиада" и "паралимпийци". В тази връзка при второто четене текстовете бяха коригирани съгласно правилното изписване.

Председателят на Комисията по младежта и спорта в Народното събрание Коста Стоянов ("Възраждане") обясни, че всъщност терминът "параолимпийски" не е верен, тъй като се оказа, че Международният олимпийски комитет е сложил олимпиадата като марка и затова всички други състезания не могат да се казват по този начин. Затова вместо параолимпиада се казва "паралимпиада" и вместо параолимпийски - "паралимпийски", добави той.

Бившият министър на младежта и спорта и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев коментира, че промените в Закона за физическото възпитание и спорта са приети от ресорната комисия консенсусно, защото са справедливи и ще коригират допуснат пропуск навремето.

Към настоящия момент само двама треньори на параолимпийски медалисти изпълняват условията за придобиване на правото на пожизнена премия, което ще представлява разход за бюджета на Министерството на младежта и спорта приблизително 7800 лв. до края на 2024 г. и не повече от 23 500 лв. за Бюджет 2025 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по младежта и спорта.