И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Свят
13:16 - 25 Юни 2024
968
И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Турция е предупредила европейските страни, че гръцкият Кипър се е превърнал в "оперативен център", който включително се използва за операции срещу Газа. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан пред Анадолската агенция.

"След 7 октомври, след първите операции, започнати от Израел, ние винаги виждаме в докладите на разузнаването, че администрацията на кипърските гърци се е превърнала в база, използвана от определени страни, особено в операции срещу Газа. Постоянно се извършват военни полети към ивицата оттам", обясни Фидан и допълни, че гръцкият Кипър не просто е логистична база, а очевидно се е превърнал във военна такава.

"Фактът, че това място и гръцките острови, които се използват за операции към Близкия изток, няма да бъде от полза нито за гръцкия Кипър, нито за Гърция. Нашият съвет, казахме също на гърците, е да стоят далеч от тези места, защото когато се включат в продължаващите войни в Близкия изток, когато вземеш страна, този огън също ще дойде и ще ви намери, той също ще дойде и при нас", категоричен е външният министър на Турция.

Фидан също подчерта, че регионалните участници трябва да видят, че има сериозна милитаризация в Южен Кипър и че това трябва да бъде предотвратено.

Напрежението се повиши и по границата на Ливан с Израел на фона на трансгранични атаки между ливанската групировка Хизбула и израелските сили, докато Тел Авив продължава с офанзива срещу Газа, която уби повече от 37 600 души от 7 октомври миналата година.

Според Хакан Фидан правителството на премиера Бенямин Нетаняху има политика да използва Хамас като извинение за пълно унищожаване на палестинското съпротивително движение и за легитимиране и институционализиране на окупацията, която продължава от години.

Прекратяването на войната, въпросът за хуманитарната помощ и решение за палестинската държава сега са "изключително важни", каза още той и посочи, че войната в Газа е "изключително важен" въпрос от гледна точка на курса на настоящата система в света.

Фидан отбеляза, че европейските държави и САЩ трябва да подкрепят усилията на палестинците за създаване на държава, защото по този начин евреи, християни и мюсюлмани могат да живеят в мир в региона.

Той добави, че сега светът е изправен пред опасността от разпространение на войната и подчерта, че този риск ще продължи, "докато Израел продължава своя геноцид".

Припомняме, че лидерът на ливанската проиранска групировка "Хизбула" за първи път заплаши Кипър, обвинявайки го, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. Кипър отрече обвиненията, като кипърският президент Никос Христодулидис каза, че островът по никакъв начин не е замесен във военния конфликт.