И утре СОС няма да избере председател - отлага се за 25 януари

Временен шеф, или ротационен за година - това са двата варианта на масата за преговори

Актуални новини
14:51 - 10 Януари 2024
1982
И утре СОС няма да избере председател - отлага се за 25 януари

Заради зациклилите преговори за избор на председател на Столичния общински съвет Пламен Данаилов от ИТН заяви, че утрешното заседание на общинарите, което трябваше да избере такъв, ще бъде отложено, тъй като към момента няма обединение как да се продължи напред. "Затова най-вероятно ще отидем към 25 януари, за да си дадем две седмици срок да продължим разговорите", съобщи той. Въпреки това обаче утре съветниците трябва да се съберат, за да гласуват отлагане на заседанието по избор.

Провали се и вторият кръг от консултации, с които общинарите Вили Лилков и Карлос Контрера се опитват да намерят изход и да постигнат консенсус за избор на председател. Първата среща бе на 28 декември, след като преди това напъните на ПП-ДБ да съберат подкрепа за налагания от тях Борис Бонев завършиха неуспешно. И тогава, и сега БСП и "Възраждане" не изпратиха свои представители.


"Има едно предложение, което направихме с проф. Лилков, подкрепено от "Има такъв народ", за временно председателство до бюджета. Вчера ПП-ДБ-СС, включително и кметът Терзиев, отправиха предложение за доста по-широк формат с ротационно председателство за срок от приблизително една година. Тези две предложения в момента са на масата", заяви след срещата Контрера, потвърждавайки информацията на "24 часа", че има вариант трима души да се сменят на поста в рамките на година. ПП-ДБ обаче "имат да консултират различни въпроси", поставени им на срещата - изключват ли ротация, в която участват всички, ще подкрепят ли председателски места в комисиите за всички групи. Имена не са обсъждали, защото "очевидно няма съгласие". А кметът Васил Терзиев за първи път влизал в преговорите.