И в Белгия си режат косите в подкрепа на Иран

Демонстрациите се разпространиха по целия свят, включително в Ню Йорк, Лондон, Париж, Рим и Мадрид

Свят
15:27 - 07 Октомври 2022
1277
И в Белгия си режат косите в подкрепа на Иран

Министърът на външните работи на Белгия и двама депутати си отрязаха косите в парламента в знак на солидарност с антиправителствените демонстрации в Иран, предизвикани от смъртта в полицейския арест на 22-годишната Махса Амини.

Хаджа Лахбиб отряза кичур от косата си в четвъртък по примера на депутата Даря Сафаи, който беше последван и от още един член на парламента - Гоеделе Ликенс.

Родената в Иран Сафаи отряза косите си по време на парламентарен дебат за потушаването на протестите в Иран под аплодисментите на други законодатели, пише Ройтерс.

Министър Лахбиб, родена в Белгия от алжирски родители, каза пред парламента, че правителството ще поиска ЕС да наложи санкции срещу извършителите на репресиите по време на заседанието на външните министри от ЕС архитектите на репресиите, когато външните министри на 17 октомври. Такива санкции вече бяха огласени от Белия дом.

Клерикалните управници на Иран се опитват да овладеят най-широко разпространените безредици от години след смъртта на Амини, задържана от нравствената полиция за неправилно носене на забрадка. Демонстрациите се разпространиха и в чужбина, включително в Ню Йорк, Лондон, Париж, Рим и Мадрид.

В сряда шведският член на Европейския парламент Абир Ал-Сахлани отряза част от косата си по време на изказване в пленарната зала в Страсбург като израз на солидарност с иранските жени, които отстояват правата си.