И в Германия харчат луди пари за безмислени ремонти и дейности

Кръгово кръстовище за 125 000 евро се оказало неприложимо, тъй като било твърде тясно

Новини
14:08 - 30 Октомври 2022
3241
И в Германия харчат луди пари за безмислени ремонти и дейности

220 000 евро за подмяната на ръбестите колонки по автобусните спирки в Падерборн с обли – за да са безопасни при произшествия. И тази година Съюзът на германските данъкоплатци разкри десетки случаи на разхищения на обществени средства, за които разказва Клуб "Z".

Традицията е вече на 50 години – от половин век насам насам Съюзът на германските данъкоплатци с рентгенов поглед успява да установи десетките случаи на особено неразумно изразходване на обществени средства из цялата страна в т.нар. Черна книга. Съюзът на данъкоплатците е независим, партийно неутрален и работи изцяло в служба на обществото. Оповестявайки случаите на разхищения на данъчни постъпления, организацията се опитва да редуцира ставките, да спре глупавите харчове, да намали задълженията на общините и да ограничи бюрокрацията. Като изобщо не споделя очакванията, че в близките години работата й ще намалее.

В книгата е описан както проточилият се с години ремонт на концертната зала „Бетовен“ в Бон, чиято стойност вече възлиза на най-малко 195 милиона евро, така и препарадоксалната история с дама от Крефелд, която точно в навечерието на пенсионирането си за малко не била включена в програма за обучение за избягване на дългосрочната безработица. 66-годишната жена се опитала да изясни недоразумението с местната Агенция по труда, но тя настоявала да я включи в програмата. Едва след намесата на Съюза на данъкоплатците агенцията се отказала от безсмислена мярка, финансирана с обществени средства.

Както се вижда - лишените от смисъл инициативи съвсем не са български патент: и в Регенсбург както и в София са били дадени 900 000 евро за луксозна обществена тоалетна. Но нека да видим още някои от другите примери, попаднали в тазгодишното издание на Черната книга, те са от провинция Хесен: 20 милиона литра питейна вода на стойност 35 000 евро изтекли в земята заради дефектна инсталация; кръгово кръстовище за 125 000 евро се оказало неприложимо, тъй като било твърде тясно; над 300 лаптопа за училищата в района Райнгау-Таунус така и си стоят неизползвани, защото междувременно всички учители били обзаведени с лаптопи. Скулптурата "Посветено на водата" на брега на Рейн (на снимката) пък е струвала 350 000 евро - със 100 000 повече от първоначално предвидената сума. 

Всяка година в Черната книга се публикуват по 100 примера за особено безумни разхищения на обществени средства от цяла Германия. А периметърът е повече от широк – от премного пари за своеобразно произведение на изкуството във Висбаден до централа за преработване на отпадъци в Херинген, която осем години след изграждането си така и не е заработила, а междувременно излиза на данъкоплатците най-малко два милиона евро.

Някои случаи се повтарят редовно в поредните издания на Черната книга – като например автомагистрала, чието строителство ни най-малкоо не е приключило 30 години след старта му, или пък подлежащ на облагородяване с фонтани и зеленина площад във Франкфурт близо до сградата на Европейската централна банка – при него стартът пък е бил даден през 2005-а година.

„Не сме мърморковци, искаме да бъдем коректив и да допринесем за това в бъдеще подобни случаи да се предотвратяват“, казват от Съюза на германските данъкоплатци.
Разчитат за ефективността на съдействието на гражданите – приемат сигнали за установени безобразия, които след това проучват. Правят проверки на раздадените обществени поръчки, четат внимателно и прессъобщенията на местните власти.

„Смятам, че подобни Черни книги ще има поне в следващите 50 години“, казва пред „Франкфуртер Рундшау“ Йоахим Папендик от Съюза на данъкоплатците.
Аргументацията му: от 50 години насам така и не се е променило нищо – основни проблеми остават рязкото нарастване на разходите, небрежността, грешките в планирането или пък престижните проекти, изискващи много средства, които често са прекалено мащабни за населеното място, в което се реализират.