И в Израел рекорден брой новозаразени

Общо 32 714 души от началото на епидемията са заразени с коронавируса

Свят
13:42 - 08 Юли 2020
851
И в Израел рекорден брой новозаразени

Министърът на отбраната и заместник министър-председателят на Израел Бени Ганц излезе в карантина заради опасения, че може да е бил в контакт с пациент с новия коронавирус, докато новозаразените, регистрирани през последните 24 часа, достигнаха рекордните за страната 1 320 души, съобщават израелските медии.

Ганц ще остане в изолация до излизане на резултатите от теста за наличие на коронавирус и епидемиологичното изследване. Той каза, че се чувства добре и ще продължи да работи в карантина. Човекът, с когото е влязъл в контакт, е член на семейството му.

Броят на сериозно заболелите от COVID-19 в Израел също нараства значително: в момента те са 107 души в сравнение с 86 до вчера вечерта.

Общо 32 714 души от началото на епидемията в Израел са заразени с коронавируса, докато активните случаи в момента са 14 104, от които 397 души са хоспитализирани. Освен това в момента има 36 интубирани пациенти. От началото на епидемията в страната са починали 343 души. 

Междувременно новите разпоредби във връзка с епидемията за обществения транспорт продължиха да създават объркване.

Изданието Ynet уточнява, че в 9 часа сутринта са влезли в сила нови правила относно автобусите, ограничаващи броя на пътниците в градските автобуси до 30 души, по междуградските линии до 32 души, а в удължените автобуси до 50 души, но правителството преди това не е предало всички указания на автобусните превозвачи и заради това инструкциите не са били наложени.

Въпросът с обществения транспорт предизвиква хаос от понеделник, когато правителството въведе нови регулации, за да ограничи разразилата се отново епидемия. Освен затваряне или ограничаване на дейностите на културни центрове, фитнес зали, басейни, барове, клубове и ресторанти, властите заявиха, че автобусите ще трябва да качват само до 20 пътници, без работата на климатик и отворени прозорци, причинявайки смут сред компаниите, която маркираха условията като неизпълними. Заради това правилата бяха отменени.

Съгласно новия компромис климатиците могат да бъдат включени, а прозорците трябва да бъдат отворени "доколкото е възможно", каза министърът на транспорта Мири Регев. Освен това автобусите ще се движат до 22 часа.