И в Турция гейовете "са виновни за коронавируса"

Скандалното изказване на шефа на Дианет взриви светските кръгове

Новини
14:22 - 29 Април 2020
2871
И в Турция гейовете "са виновни за коронавируса"

Председателят на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет Али Ербас е известен с консервативното си тълкуване на исляма. Според критиците, неговият светоглед не отговаря на времето, в което живеем.

Ербас остава верен на себе си: в своята първа проповед послучай Рамазан той свърза избухването на пандемията от коронавирус с хомосексуалността и безбрачието. „Заради тях гние поколението и възникват болести", заяви той и не пропусна да отбележи, че ислямът не приема хомосексуалността, пише "Дойче веле".

Изявлението на Ербас предизвика възмущение в светските кръгове на турското общество - адвокати, политици и общественици обвиниха президента на Дианет, че е извършил престъпление от омраза и е отворил широко вратите пред дискриминацията. Според турския президент Ердоган, обаче, Ербас просто е изпълнил дълга си.

“Оценката е съобразена с исляма и Корана”, заяви той в понеделник. Президентът подчертава дебело, че изказването на шефа на религиозната дирекция, която му е пряко подчинена, е “правилно отгоре до долу”.

Припомняме, че преди седмици подобни схващания изрази и ултраортодоксалният министър на здравеопазването на Израел. Не е ясно обаче дали продължава да ги споделя, след като самият той се зарази с коронавируса.