И ВАП тръгна по следите на руските олигарси, прали милиони у нас

Общество
17:47 - 28 Април 2023
3513
И ВАП тръгна по следите на руските олигарси, прали милиони у нас

Върховната административна прокуратура (ВАП) е разпоредила проверка за изпълнение на санкциите на ЕС срещу Русия, съобщиха от държавното обвинение.

От съобщението не става ясно какъв е поводът за тези действия. Посочено е само, че прокуратурата е образувана преписка по "информация в средства за масово осведомяване, свързана с начина на изпълнение от Република България на санкции, наложени от ЕС на Русия".

Вероятно поводът е изявлението на бившия енергиен министър ГЕРБ Делян Добрев от ГЕРБ, който заяви, че има информация, че през банка в България се перат милиони на руски олигарси. Веднага след думите му прокуратурата съобщи, че е възложила на ДАНС да провери случая.

"От ВАП са изискани сведения от Министерския съвет и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи", заявяват от прокуратурата.

На 25 април Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по случая. В неделя Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия. „Перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи към Унгария. Не става дума за банка с български собственик. Този законопроект трябва да бъде приет по най-бързия начин, така тази банка няма да има възможност да прави такива преводи. Още в сряда ще задвижим темата в НС, до 2-3 седмици този законопроект може да бъде факт“, добави Добрев.