И Варна скочи срещу хартиената бюлетина

Общество
18:08 - 28 Октомври 2023
5239
И Варна скочи срещу хартиената бюлетина

Граждани протестираха пред Община Варна заради решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина. Протестът прерасна в шествие по улиците на града до ОИК, която е в Двореца на културата и спорта.

Представители на протестиращите се срещнаха с председателя на ОИК - Варна Велин Жеков, след което входираха писмено исканията си да се осигури машинно гласуване.

"Не бива в последния момент да се вземат решения, които не са законосъобразни. Имаме право на честни избори, да бъде избран този, който иска народът, и да се спре купеният вот", смята протестиращата Ваня Добрева.

Хартиеното гласуване обуславя изключително много възможности за манипулиран вот, нещо, което сме виждали на предишните избори, когато се редуваха един машинен и един хартиен вот, е очевидна огромната разлика в конкретни секции", каза пред БНТ Митко Пеев, протестиращ.

"Групата, която беше излъчена от протестиращите пред сградата на ОИК Варна, формулира няколко искания, писмено, тези искания са входирани в ОИК Варна, съответно ще бъдат изпратени до ЦИК, тъй като са от компетентността на ЦИК", заяви Велин Жеков, председател на ОИК - Варна.