И във Франция протестират за ген. Христо Луков

Български националист подмени табелата на улица „Георги Димитров” в Сен-Сир Л'Екол с лепенка на спорния пълководец

Свят
06:00 - 22 Февруари 2020
8692
И във Франция протестират за ген. Христо Луков

Вълненията около забранения от властите в България Луковмарш достигнаха и до Франция. Наш емигрант, поддръжник на спорния пълководец от Балканската и Междусъюзническата война, демонстративно подмени табела на улица „Георги Димитров” във френското градче Сен-Сир Л'Екол, заменяйки я с „Христо Луков”.

Снимки от вандалщината с политически подтекст бяха публикувани в социалните мрежи. От тях е видно, че младеж с качулка на главата залепя върху табелата на улица „Георги Димитров” лепенка с подобен размер, на която е изписано на френски език „улица Христо Луков”, а под името на генерала е пояснено: „български герой”. Някои потребители в социалните мрежи обаче твърдят, че снимката не е правена сега, а просто се публикува в този момент във Фейсбук групи, за да подмами много младежи да се стекат пред къщата на ген. Христо Луков на ул. "Тракия" 1. Провеждане на Луковмарш тази година няма да има, категорични са от МВР.

Шествието Луковмарш в памет на Христо Луков тази година е забранено, което предизвиква страсти сред многобройните почитатели на спорния генерал. Снимки: БНС

Френския град Сен-Сир Л'Екол, където бе подменена табелата на Георги Димитров с лепенка на генерал Луков, се намира на 16 км. югозападно от столицата Париж. Там през 2014 г. избухна протест, след като кмета Бернар Дьобан пробва да промени името на улицата, кръстена на бившия български комунистически лидер. Тогава местното население се вдигна на бунт, но не по сантиментални подбуди, а тъй като с промяната на името на улицата, жителите й трябваше да направят редица административни постъпки.

В България страстите около генерал Христо Луков се разгоряха с нова сила, след като прокуратурата стартира разследване срещу организаторите на шествието в София, а Върховния административен съд и кмета Йорданка Фандъкова официално забраниха провеждането на Луковмарш тази година. Факелното шествие се провежда всяка година през февруари, като за 2020 г. бе определена датата 22 февруари – тоест днес. Вчера Германия обяви, че е спряла 10 неонацисти на летището в Дортмунд, които са искали да пътуват до София, за да се вкллючат в Луковмарш.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх ген. Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма, различни неправителствени организации и мрежи, историци, български и световни медии сочат Луковмарш като неонацистка проява.

Генерал Христо Луков (1887-1943 г.)

Същевременно обаче Христо Луков има заслужената репутация на най-славния български генерал, участвал в цели три войни – Междусъюзническата, Балканската и Първата световна. Като Министър на войната в периода 1935-1938 г. той извършва кардинални промени в българската армия и я превръща в една от най-модерните европейски войски за времето си.