И второто примирие в Нагорни Карабах нарушено

Провалът увеличава опасенията от хуманитарна криза и допълнително обтягане на отношенията

Свят
13:38 - 19 Октомври 2020
1425
И второто примирие в Нагорни Карабах нарушено

Новото спиране на огъня в Нагорни Карабах изглежда е пред риск, като арменските сили и Азербайджан взаимно се обвиняват за подновен обстрел, информира "Ройтерс".

Режимът на тишина бе договорен в събота. Съгласуваното с посредничеството на Русия примирие седмица по-рано не помогна за прекратяване на конфликта в Южен Кавказ. Повече от 1000 души са загинали от възобновяването на боевете на 27 септември.

Провалът увеличава опасенията от хуманитарна криза и допълнително обтягане на отношенията между Турция, която силно подкрепя Азербайджан, и съюзниците от НАТО, които се борят за прекратяване на боевете.

Русия, която е във военен пакт с Армения, също е пред риск да бъде въвлечена в регионална война.

Етническите арменци в Нагорни Карабах обявиха, че азерски сили са обстрелвали техни позиции в северните и южните райони на фронта.

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че през нощта арменски сили са обстрелвали техни позиции в Гаранбой, Тертер и Агдам, а тази сутрин е обстрелван регионът Агджабеди.

Обвиненията от двете страни не могат да бъдат потвърдени към момента.

По-рано този месец в Москва бе договорено спиране на огъня, размяна на затворници и телата на загинали по време на боевете, но споразумението не прекрати конфликта.

В събота бе обявено ново споразумение за спиране на огъня, след като руският външен министър Сергей Лавров разговаря с колегите си от двете враждуващи страни по телефона и ги призова да съблюдават режима на тишина.

В събота Баку съобщи, че 60 граждани на Азербайджан са загинали и 270 са ранени от началото на конфликта. Не разкрива броя на жертвите в армията.

От Нагорни Карабах разкриха, че 710 войници и 36 цивилни са убити.