И Захариева възмутена от думите на Радев за Украйна

Според бившата външна министърка и сега депутатка от ГЕРБ войната се използва за рейтинг у нас

Новини
12:55 - 15 Юли 2023
5953
И Захариева възмутена от думите на Радев за Украйна

На мен лично не ми е никак приятно, че президентът говори с думите на руската пропаганда. Това каза по НОВА Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. „Той нарича тази война конфликт. Не Украйна иска да води тази война, не Украйна нападна друга държава, а защитава правото си на съществуване като държава и нация”, добави тя.

Депутатката от ГЕРБ-СДС очерта разделението в България по отношение подкрепата за Украйна. „То се използва за вътрешнополитическо вдигане на рейтинга, но това обърква българите. Държавата има различни гласове, част от които повтарят руската пропаганда. Това засилва разделението в обществото по темата”, е мнението ѝ.

Пропаганда според Захариева е, че помощта за Украйна отслабва отбранителната способност на Българската армия. „Става въпрос за машини, които повече от 40 години стоят в едни складове и никога не са били ползвани. Те са в МВР, а не в Министерството на отбраната. Купувани са, когато МВР се е предполагало, че се отбранява от народната любов”, обясни тя.

„Украйна защитава правото си на съществуване. Това не е някаква прищявка на президента Зеленски”, подчерта народният представител.

„Това не е лесна некоалиция. Както и да наричаме това управление, колкото и да не ни харесва и на нас, и на тях, ние сме в близки до коалиционните, по мое мнение, отношения. Въпреки че няма писмено коалиционно споразумение, което затрудняваше работата. Те все още нямат готовност за подписване”, смята Захариева.

Депутатката уточни, че между първо и второ четене на бюджета ще внесат пакет, свързан с МВР. „Наистина увеличението е необходимо и това не е популизъм”, каза депутатът. 

Захариева счита, че ГЕРБ ще има кандидат за кмет на София. Тя поясни, че текат номинационните събрания.