И здравният министър вече е с втора доза ваксина

Ресторантьорите не са ни приоритет, призна проф. Ангелов

Политика
11:27 - 18 Януари 2021
2092
И здравният министър вече е с втора доза ваксина

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов получи и втората доза на ваксината на Pfizer/BioNTech. Той стана първият българин, който се ваксинира срещу COVID-19 на 27 декември. 18 720 дози пристигнаха на летище София малко след 7 часа сутринта.

"Нетърпението е най-лошият съветник", предупреди проф. Ангелов и добави, че българинът има навика да се дави накрая. 

"Дали ресторантьорите, дали хотелиерите не одобряват мерки, за мен няма абсолютно никакво значение", каза още той на брифинг след ваксинацията. Здравният министър предупреди изрично и че не приема заплашителна форма на диалог. Думите му дойдоха по повод шефа на ресторантьорската организация Ричард Алибегов, който се закани да организира протестни действия, ако до 2 седмици не бъдат отворени заведенията. 

"Сигурно са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента. Искаме да имаме нация от образовани и здрави хора. Трябва да позволим първо образованието и спорта", каза още проф. Ангелов. 

Той добави и че в публичното пространство се разпространявали неверни факти - като това, че България не е поръчала достатъчно ваксини и обвини политически лидери за насаждането на това. "В нито един момент не сме взимали политическо решение за броя на ваксините", уточни той. Проф. Ангелов отправи апел да не се заиграват лидери на партии със здравните теми. "Тези политици не носят отговорност какво се случва с българския народ. Единствено отговорност носи българското правителство. Това, че те постоянно критикуват, без да дават отговори на въпросите какво и как да се направи, е много лесно. Тези политически мераклии на практика са социални лешояди", отсече той. 

По отношение на броя дози той добави, че здравните власти се водили от видове ваксини, а не от фирми. А България била поръчала от всички ваксини, като за всяка от тях предвидила за имунизиране по 3 милиона души. 

Снимка: Агнес Методиева