Идат рекордни наводнения заради Луната

НАСА предвижда големите катаклизми да започнат през 2030 г.

Мистика
22:38 - 15 Юли 2021
7272
Идат рекордни наводнения заради Луната

В значителна степен раганите, наводненията и други катаклизми, случващи се на нашата планета, се дължат преди всичко на глобалното затопляне. Има обаче и друг важен фактор, който значително влияе на планетарното време - трептенията в орбитата на Луната.

Това е съвсем реален природен феномен, който през следващото десетилетие според американски изследователи от НАСА ще стане най-значимият. Благодарение на него човечеството го очакват рекордни наводнения, които за много от хората, обитаващи крайбрежните територии, могат да станат катастрофални.

Продължителността на лунните трептения е приблизително 18,6 години. През първата половина на този период Луната „гаси” приливите и отливите, а през втората половина, напротив, ги увеличава. Според учените началото на активната фаза ще се състои през 2030-те години. Нормалните приливи и отливи ще се увеличат с 0,6 метра и ще бъдат засегнати по-широките крайбрежни зони.

Освен това през този век изследователи от НАСА очакват повече наводнения поради повишаване на морското равнище. Например през 2020 г. САЩ преживяват почти 600 приливни и отливни наводнения, а през следващото десетилетие този брой може да се увеличи трикратно.