Иде бунт?: „Уолмарт” спира да продава оръжия

Актуални новини
15:47 - 30 Октомври 2020
2586
Иде бунт?: „Уолмарт” спира да продава оръжия

Веригата супермаркети "Уолмарт" временно сваля оръжията и мунициите от рафтовете на обектите си в САЩ. Причината са притеснения за гражданско неподчинение по време на предстоящите президентски избори на 3 ноември, според "Блумбърг".

Търговската верига продава оръжия в около половината от общо 4700-те си магазина в САЩ. Скритите стоки ще бъдат достъпни за закупуване при поискване от клиентите.

"Наблюдавали сме единични случаи на гражданско безпокойство и няколко пъти за последните години сме премахвали огнестрелните оръжия и мунициите от търговските площи като предпазна мярка за сигурността на нашите клиенти и персонал", коментират от "Уолмарт".

Американският търговски гигант предприе подобни мерки и това лято след смъртта на Джордж Флойд. Тя предизвика протести и безредици срещу полицейското насилие и расовото неравенство, а от "Уолмарт" опитаха да предотвратят кражби на оръжия при разбиване на някой от магазините им.

Компанията е един от големите търговци на оръжия в Съединените щати, въпреки че предприе серия от ограничения в асортимента на предлаганите продукти. След стрелба в един от магазините си, при която бяха убити 23 души, например, "Уолмарт" забрани мунициите за полуавтоматични пушки и пистолети през 2019 г.