Иде ледена епоха , не затопляне

Температурата на Земята пада заради понижената слънчева активност

Мистика
23:16 - 09 Февруари 2020
8975
Иде ледена епоха, не затопляне

В близко бъдеще на нашата планета може да започне мини ледникова епоха заради намаляване на слънчевата активност. Учени предупреждават, че слънцето изпада в „хибернация“, а значителното охлажданена Земята може да продължи повече от тридесет години.

На всеки 11 години започва специален период от слънчевия цикъл - слънчев минимум. През този период броят на петна по повърхността на нашето светило намалява, поради което енергията, излизаща от Слънцето, отслабва.

Валентина Жаркова, професор в катедра „Математика, физика и електротехника“ на университета Нортумбрия в Нюкясъл, Англия, съобщава, че през 2020 г. Слънцето ще навлезе в така наречения Голям слънчев минимум - периодът на минимална слънчева активност. Обикновено продължителността му е около две години, но този път може да достигне цели 33 години. Когато това се случи, обяснява Жаркова, на нашата планета ще настъпи глобално понижение на температурата с около 1 градус по Целзий. Въпреки толкова малката стойност, това може значително да повлияе на метеорологичните условия. Според професора зимата ще бъде по-студена и по-влажна, а лятото - влажно и хладно. Най-вероятно ще има силни студове, както например в Канада, където температурата пада до -50 градуса по Целзий.

Данните на НАСА показват, че за последен път Великият слънчев минимум е бил наблюдаван през 1650 г. и е продължил почти 60 години. По това време започва силно охлаждане на цялата Земя и ледниците на планетата се увеличават. Някои реки, езера и дори големи водни тела са замръзнали. Населението на някои региони на нашата планета е изпитвало недостиг на храна и здравословни проблеми. Остава надеждата, че предстоящата мини ледена епоха няма да бъде толкова трудна, колкото е била в края на 17 век.