Иде нова вълна: COVID-19 завзема позиции в Бургас и Силистра

През октомври и ноември се очаква да е пикът на коронавируса

Здраве
22:30 - 02 Октомври 2023
5102
Иде нова вълна: COVID-19 завзема позиции в Бургас и Силистра

В областите Бургас и Силистра се отчита повишаване на случаите на COVID-19, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести по информация от Националната информационна система към 1 октомври 2023 г. 

В двете области заболеваемостта от коронавирусната инфекция е съответно 77 и 76 на сто хиляди души население.

В останалите области на страната заболеваемостта от COVID-19 е под 60 на сто хиляди души, като най-малко регистрирани случаи има в област Кърджали - 6, показват още данните.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е най-висока в областите Габрово - 178 на 10 хиляди души, и Ловеч - 141 на 10 хиляди души, се посочва в справката към 1 октомври 2023 г, представена на сайта на Центъра.

Над 100 случая на 10 хиляди души се отчитат и в областите Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Според есперти октомври-ноември ще е пикът на случаите с коронавирус, а след това ще спаднат и остъпят на грипа, чийто пик ще бъде януари-февруари.

"В началото на Covid вълната сме, значително е увеличението. Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Той отбеляза, че подвариантът Пирола започва да се появява все по-често. Характерно е, че е доста променен.

"Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още доц. Кунчев.

По думите му симптомите на Covrd-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко, обясни гостът.

Доц. Кунчев изтъкна, че най-ефективно е да носи маска този, който киха и кашля. "Няма лошо и здравият човек да носи, това му дава допълнителна сигурност, но на този етап не се налага задължително въвеждане. Изключвам лечебните заведения", отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Вече са дадени инструкции на РЗИ-тата да организират имунизации на трудно подвижните хора, при които има интерес към ваксините.

"Омикрон вече има 300 нови разновидности, този процес ще продължи. За всеки сезон ще трябва да имаме готовност навреме да се произвеждат ваксините, които предпазват от тях. Ковид-19 почти се изравнява с грипа. Няма общо между двата вируса и всяка ваксина пази от това, срещу което е разработена. Сега е моментът да се имунизирате срещу Ковид-19. Реална грипна епидемия очакваме януари-февруари. Няма противопоказания да си поставим двете ваксини едновременно. Ваксина за грип може да си поставим до края на годината", обясни доц. Кунчев.

Според инфекциониста доц. Атанас Мангъров това, което откриваме сега, не е Ковид-19, а е коронавирусно заболяване просто Ковид (Ко-рона Ви-рус Д-disease)

"Сега, когато има големи температурни амплитуди - сутрин и вечер студено, през деня горещо, се създават добри предпоставки за циркулирането на остри респираторни вирусни инфекции. Нека да не забравяме, че коронавирусите са отговори за около 20% от тези заболявания. Това, което откриваме сега, дебело трябва да се подчертае, не е Ковид-19, а е коронавирусно заболяване просто Ковид (Ко-рона Ви-рус Д-disease). Щамовете, които откриваме, са едни от многобройните разновидности на коронавирусите. Забележителното тук е, че в момента това, което наричаме Covid, се открива със същите тестове, с които преди 2-3 години откривахме онзи първи щам т.нар. Ковид-19. Само че начинът, по който протичат настоящите коронавирусни инфекции - "Арктур", "Ерис" или евентуално "Пироло", с които се срещаме или ще се срещнем, клинически нямат нищо общо с това, което беше преди две-три години. Просто тестовете за Covid-19 откриват коронавируси. Нищо повече", коментира доц. Мангъров.

Според него сега са други коронавирусни щамове. Те са като тези, с които сме се срещали от край време и ще продължим да се срещаме.