Иде облекчение: Температурите тръгват надолу през новата седмица

Максималните градуси ще се понижат с няколко единици

Топ
14:25 - 23 Юни 2024
6476
Иде облекчение: Температурите тръгват надолу през новата седмица

Изпращаме седмицата с опасно горещо време - за пореден ден в цялата страна, с изключение на Черноморието, остава в сила предупреждение за температури до около 39°. Най-горещо ще бъде в западните райони от страната.

Минималните тази сутрин са от 13° в Шумен и Добрич до 19° в София и 24° във Враца и Сандански.

Максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София около 34°, в Източна България отново малко по-ниски, по Черноморието под 30°.

Ще се задържи предимно слънчево и отново само на отделни места в планинските райони в Западна България ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

До полунощ на отделни места в крайните западни райони от страната ще превалява дъжд, но през нощта ще бъде безоблачно. Минималните температури утре ще са от 14° до 22°.

Максималните ще се понижат с няколко градуса - районите с предупреждение код жълто са много по-малко спрямо изминалите дни.

В по-голямата част от страната след обяд ще бъде от 32° до 37°, в София около 32°, по-хладно в крайните източни райони. Ще бъде слънчево, със следобедни валежи и гръмотевици главно в Югозападна България. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Слънчево ще бъде и по Черноморието. Ще духа слаб, по южното крайбрежие умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще се усили до 3 бала.

В планините след очакваното слънчево утро в следобедните часове в масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от изток-югоизток.

Температурите ще продължат да се понижават и през новата седмица - постепенно, но категорично, и в петък максималните ще са между 26° и 31°, в комбинация с валежи и гръмотевици. Във вторник на места в Западна и Централна България, а в средата на седмицата в повече райони от западната половина от страната. Тогава се повишава и вероятността за интензивни валежи и локални значителни количества, както и за градушки.