Иде втори жесток погром за руските окупатори. Спипани са в клещи край Лиман

Въоръжените сили на Украйна пробиха руското укрепление край Ямпол и също атакуват в района на Торски от югозапад

Украйна
17:30 - 29 Септември 2022
8746
Иде втори жесток погром за руските окупатори. Спипани са в клещи край Лиман

Русия е близо до второто си голямо поражение след украинската контраофанзива край Харков. Украинските войски почти са обградили град Лиман в Донецка област и в близко бъдеще могат да вкарат в "чувал" голяма група руски войски, пише в нов доклад Институтът за изследване на войната (ISW), цитиран от "Московски времена".

Сега въоръжените сили на Украйна са разположени на запад, север и североизток от Лиман и вече са поели под огневи контрол единствената комуникационна линия на руските войски, която минава през селището Торское. Експертите прогнозират, че загубата на Лиман ще бъде изключително тежка за руската армия и ще застраши Лисичанск и Северодонецк, превзети преди това с голям брой жертви.

Украинските сили вече се бият в югоизточната част на село Колодези и в покрайнините на Торское, което се намира само на 12 км от Лиман. Също така Въоръжените сили на Украйна пробиха руското укрепление край Ямпол и също атакуват в района на Торски от югозапад.

„Падането на Лиманския „джоб“ вероятно ще има много сериозни последици за руската групировка в северната част на Донецка област и в западната част на Луганска област, предупреждават анализатори от Института за изучаване на войната. В същото време те отбелязват, че руското военно ръководство не е успяло да създаде информационен фон за предстоящо поражение в Лиман.

„Руското министерство на отбраната не е говорило за последните руски загуби в района на Лиман и не е било подготвено за падането на този участък от фронта, което вероятно ще влоши и без това ниския морал“, твърдят експерти.

Абсолютно същата ситуация беше преди най-голямото поражение на Русия в момента край Харков през септември. След неочаквания пробив на фронта руската армия беше в паника и избяга, позволявайки на украинските сили да освободят около 8 хиляди квадратни километра за по-малко от седмица. В резултат на това почти цялата Харковска област беше деокупирана.

„Последвалото недоволство в руското националистическо медийно пространство вероятно е накарало Кремъл да нареди частична мобилизация“, казаха анализатори на ISW. Те прогнозират, че превземането на Лиман и настъплението към Лисичанск и Северодонецк ще засилят раздора между руските националисти и военното ръководство, както и войските и командването. Всичко това ще се случи на фона на обявената от Владимир Путин "частична" мобилизация, която свали рекордно рейтинга му от началото на пенсионната реформа и предизвика остра негативна реакция в обществото.

САЩ обявиха още 1,1 милиарда долара военна помощ за Украйна

САЩ ще отпуснат допълнително 1.1 милиарда долара за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва срещу украинските сили. Това съобщи администрацията на президента Джо Байдън в сряда вечерта, цитирана от АП.

Този пакет е осигурен по т.нар. Инициатива за съдействие за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира договори за закупуване на оръжия и оборудване.

Така откакто Байдън е президент, американската военна помощ за Украйна вече възлиза на близо 17 милиарда долара.

Вестта за новата военна помощ идва по време, когато Русия се готви да анексира още части от Украйна след "референдуми" в окупираните територии. Киев и Западът заклеймиха тези допитвания като незаконни и фалшиви.

"Няма да спрем да подкрепяме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е необходимо и да им оказваме военна помощ, от която те се нуждаят, за да се защитят", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Пакетът от 1,1 милиарда долара включва финансирането на покупка на 18 установки "Хаймарс" и боеприпаси за тях, както и 12 системи "Титан" за борба с дронове.

Освен това Украйна ще придобие около 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за транспортиране на тежко оборудване, различни видове радари, комуникационно и разузнавателно оборудване и средства за лична защита.

Включени са също апаратури за откриване на експлозиви и оборудване за поддръжка и обучение.

По обичайните процедури доставката на такива оръжия от САЩ за Украйна би се проточила година или две. Но администрацията използва авторитета на Пентагона за по-бързо доставяне, посочва АП.

Зеленски събира подкрепа срещу Русия

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски проведе поредица телефонни разговори в сряда с различни чужди лидери в момент, когато Москва изглежда готова да анексира част от територията на Украйна.

След това във видеообръщение украинският държавен глава благодари на съюзниците за подкрепата, предаде Ройтерс.

Зеленски имаше разговори с лидерите на страни като Великобритания, Канада, Германия и Турция, от които той поиска увеличаване на военната помощ и затягане на санкциите срещу Москва след референдумите в четирите частично окупирани области на Украйна.

"Благодаря и на четирима ви за ясната и категорична подкрепа. Благодаря на всички ви за разбирането към нашата позиция", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията.

"Украйна не може и няма да толерира никакви опити на Русия да отнеме която и да било част от нашата земя", допълни той.

САЩ обявиха, че заедно със съюзниците и партньорите работят по налагането на тежки икономически санкции на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи срещу Русия да бъдат въведени нови ограничителни мерки.

След разговора с британския премиер Лиз Тръс Зеленски написа в Туитър, че "отбранителната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат увеличени" в отговор на действията на Москва.

В този с германския канцлер Олаф Шолц украинският президент спечели обещание, че финансовата, политическата и хуманитарната помощ за Киев от Берлин няма да намалее.

Шолц добави, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на суверенитета и териториалната ѝ цялост, включително чрез оръжейни доставки, заяви германски правителствен ръководител.