Идеалният COVID-донор - мъж до 55, средно тежко преболедувал, кръвна група А+ и без заболявания

Актуални новини
20:41 - 23 Октомври 2020
6258
Идеалният COVID-донор - мъж до 55, средно тежко преболедувал, кръвна група А+ и без заболявания

Всеки преболедувал COVID-19 има вирус неутрализиращи антитела и ние разчитаме тези хора, които са преболедували, да се обадят на Сдружението "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма" или на Националния кръвен център и да дадат плазма, заяви пред БНТ д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за лечение с плазма. На този етап такава плазма може да се дари само в Националния кръвен център. Този метод с лечение с антитела е известен от 130 години.

"На 27 март беше публикувано първото клинично проучване от Китай, което съобщава, че при 5 критично болни с прелята плазма, 4 са оздравели", съобщи д-р Михайлова.

Военномедицинска академия е първата болница у нас, в която започнаха да прилагат плазма, имат 23 пациенти с успешно прелята такава, уточни тя. Там преливат плазма на пациенти в средно тежко до тежко състояние. Това е и точното време - преди интубацията, да се прилага този метод, тогава е ефективен, поясни д-р Михайлова.

"Антителата отиват в кръвта, улавят вируса и го елиминират. Обикновено се прелива едно сакче, което има 200 мл", поясни тя.

В САЩ плазмата е влязла в стандартната схема за лечение на COVID, там всеки, който се нуждае, може да получи плазма.

Причините за неголямото използване на лечение с плазма са няколко, но важното е, че Националният кръвен център създаде COVID отделени с ново оборудване и там може всеки, който иска да дари плазма, да отиде. Трябва да са под 55 години, без придружаващи заболявания, над 50 кг.

"Най-ценният донор е мъж, средно тежко преболедувал, защото той ще има повече антитела, до 55 години, без придружаващи заболявания и да е кръвна група А+, защото това е най-уязвимата кръвна група", подчерта д-р Павлина Михайлова.

Проблем за желаещите е работното време на Националния кръвен център - той работи само до 15 часа, без събота и неделя.