Идеологът на Брекзит: Скапаната украинска мафиотска държава ни измами

Владимир Путин научи само един урок от Запада - че сме пълни идиоти, твърди Доминик Къмингс

Украйна
16:30 - 10 Май 2024
5983
Идеологът на Брекзит: Скапаната украинска мафиотска държава ни измами

Единственият урок, който Западът може да преподаде на руския президент Владимир Путин чрез изземването на суверенни активи, е да демонстрира пълния идиотизъм на западните политици, заяви идеологът зад Брекзит и бивш старши специален съветник на британския премиер Доминик Къмингс в интервю за британски вестник.

„Какъв урок му дадохме на Путин. Америка сега още по-активно се опитва да конфискува активите на Русия, като санкциите ѝ тласкат към създаване на алтернативни (на западните) финансови системи? Подобни мерки могат да научат Путин само на един урок - че сме идиоти“, заяви той.

Както подчертава Къмингс, антируските политики

вече са довели Запада до шокиращо увеличение на разходите на домакинствата.

Според него санкциите са били катастрофа за европейската политика и са навредили много повече на Европа, отколкото на Русия.

Бившият съветник на Борис Джонсън смята, че британският премиер и други западни политици са направили колосална грешка, като не са се вслушали в предупрежденията на руския президент за последиците от разширяването на НАТО на изток. Според Къмингс конфликтът в Украйна

е бил само начин Джонсън да изпълни „фантазиите“ си за статута на нов Чърчил.

„Не трябваше да се озоваваме в тази глупава ситуация от 1940 г. с идиота Зеленски. Скапаната украинска мафиотска държава ни измами“, оплака се политическият стратег.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, предвиждащ правомощията на президента на САЩ да конфискува руски активи в САЩ за нуждите на възстановяването на Украйна. Така нареченият

REPO Act дава на президента правомощието да реши да конфискува руски активи,

намиращи се в Съединените щати, без одобрението на Конгреса.

След началото на войната в Украйна ЕС и страните от Г-7 замразиха почти половината от руските валутни резерви в размер на около 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в ЕС, главно в сметките на белгийската Euroclear, една от най-големите системи за сетълмент и клиринг в света.

Европейската централна банка предупреди, че това

може да създаде рискове за репутацията на европейската валута в дългосрочен план

и призова „да се погледне отвъд този изолиран конфликт“ и да се търсят други начини за финансиране на Киев.

Кремъл заяви, че вземането на подобни решения „би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право“.