ИДЕЯ: Старата сграда на парламента да стане концертна зала

Да я превърнем в символ на хуманизъм, човешко достойнство и духовност, зове бившият шеф на Софийска филхармония Явор Димитров

Култура
21:21 - 04 Септември 2020
8491
ИДЕЯ: Старата сграда на парламента да стане концертна зала

Интересно предложение отправи чрез фейсбук бившият директор на Софийска филхармония - Явор Димитров по отношение на историческата сграда на Народното събрание на едноименния площад. Той призова тя да се превърне в концертна зала "Света София".

Снимки на парламента: Агнес Методиева


"Нека всички български музиканти се обединим заедно с публиката ни и българската общественост, за да докажем, че "Съединението прави силата" за защита и развитие на българската музикална култура и духовност!!! Това е толкова необходимата нова концертна зала за София! Да я превърнем в символ на хуманизъм, човешко достойнство и духовност!!! Да бъдем!!!", емоционален бе Явор Димитров.

Предложението му веднага намери отклик сред музикантската общност и певци, диригенти и композитори подкепиха идеята. 

В момента Явор Димитров е шеф на дирекция „Музикална къща БНР“ и менажира музикалните състави в Радиото. Той е възпитаник на Националната музикална академия и е завършил пиано. Бил е и директор на Националния център за музика и танц при Министерството на културата. Автор е на камерна музика и на поппесни.

В София единствената зала с добра акустика, в която може да се изнасят класически концерти на световно ниво са двете зали на Софийска филхармония.

От новия парламентарен сезон депутатите вече заседават в обновената и ремонтирана някогашна зала "Георги Кирков" на бившия Партиен дом. След демократичните промени тя беше преименувана на "Света София". На 2 септември там депутатите заседаваха за пръв път.