Идиотски специалности във ВУЗ: Студенти изучават клоуните, канабиса, зомбита и...Тейлър Суифт

Висши училища в САЩ пуснаха учебна програма за "Семейство Симпсън"

Новини
18:00 - 18 Септември 2024
2882
Идиотски специалности във ВУЗ: Студенти изучават клоуните, канабиса, зомбита и...Тейлър Суифт

Наред с традиционните университетски специалности, светът започва да променя нагласите и в някои висши училища съществуват екзотични дисциплини, за които никога не бихме и помислили, че могат да бъдат вкарани в академичния ред. Въпросните специалности са, меко казано, екзотични. Но в динамиката на съвременните общества, и тук зависи от какъв ъгъл ще погледнеш.  

Ето и добър пример - в курсовете по „Хартиeна наука и инженерство” студентите изучават изкуството на производство на хартия. Младежите се учат да преработват всякакъв биоматериал като трева, дървесина и царевични стъбла в хартия.

От 2024 г. в университета в Ексетър ще се раздават дипломи по магия. Подобно свидетелство е едно от първите в Обединеното кралство. Необичайната магистърска степен по магия и окултни науки е създадена заради все по-големия интерес на обществото към магиите.

За почитателите на вечната група „Бийтълс” – да, има такава наука, която изучава историята и творчеството на британската рок банда.

Всеки, който завърши бакалавърската програма, ще може да работи като специалист по история на музиката или историк на тема „Бийтълс”.

Вече има и дисциплина, която изучава изкуството на клоуните.

В Университета „Мисури” в Канзас съществува специалност, наречена „Клоунология”. Мисията на специалността е да внесе креативност, автентичност и красота в света чрез изучаване на изкуството на клоуните и физическия театър и да популяризира изключителни театрални класове и събития.

В Мичиганския държавен университет в САЩ има бакалавърски, магистърски и докторски програми в специалността „Опаковане”. Студентите се учат как да опаковат най-различни неща. Целта е да създадат опаковки, които да са екологични и щадящи околната среда, както и да са максимално функционални за своята употреба. В крайна сметка, тази специалност е доста актуална, в контекста на климатичните промени.

Лондонският университетски колеж предлага специалност, свързана с историята на викингите и Скандинавия. Най-интересната част от обучението е, че през третата година студентите имат право да заминат на обмен в някоя скандинавска държава, в която на живо да преживеят всичко научено.

Ето и малко психология – в Лондонския университет по икономика и политически науки съществува специалност, наречена „Наука за изкуството на взимането на решения”.

Студентите изучават похватите за взимане на решения, а професията, която ще могат да упражняват, е на бизнес консултанти или преподаватели.

Университетът Оукстердам в САЩ пък смело е открил специалност за култивирането на канабис.

Записалите се изучават историята и различните политики за канабиса, безопасност и сигурност, ефектите от употребата на растението, методите за прием и дозиране на марихуаната, как правилно да подбират сортовете, да доставят и правят бизнес от култивирането му.

Феновете на прочутия анимационен сериал „Семейство Симпсън” също има как да надграждат знания за любимите си герои. Калифорнийският университет в Бъркли има университетска програма, посветена на известния американски анимационен сериал „Семейство Симпсън”. Студентите изучават философията зад измислянето на епизодите на сериала, превърнал се в любим за редица поколения.

Звездата Тейлър Суифт също вече си има академични последователи. Университетът „Куин Мери” в Лондон предлага изучаването на специалността „Тейлър Суифт и литература”.

Всички фенове на известната американска певица ще могат в дълбочина да се запознаят с нейното творчество, анализирайки как всяка песен на Суифт въздейства върху поп културата в съвремието.

Зомбитата стават все по-популярна тема сред академичната общност. В университетите в Чикаго и Балтимор специалността „Зомбита в популярните медии” е вече факт. В курсовете се изучава как страшните създания, ядащи човешки мозъци, са въздействали върху вуду ритуалите в Хаити.

„Науката за супергероите” се изучава в Калифорнийския университет.

В курсовете студентите изучават популярни герои като Спайдърмен, Супермен, Жената Чудо и Батман.

В университета „Санта Клара” студентите могат да се запишат на курсове по „Радостта от боклуците”. Според проф. Вирджиния Мацек курсът се радва на голяма популярност.

Студентите трябва да „изследват” отпадъците, сякаш са археолози, откривайки скрити съкровища. Целта е да се докаже, че обществата се справят с боклуците така, както с опазването на природата.

„Вампирите в литературата и киното” е университетска специалност в Уисконсин, САЩ, която изследва популярни книги и филми, в които има кръвопийци като „Здрач”, „Дневниците на вампира”, „Истинска кръв” и „Бъфи – убийцата на вампири”.

Преподавателят, който оглавява курса, споделя, че целта е да запознае младите хора с фолклора и легендите за вампирите в Източна Европа, като премахне негативното отношение към тях.

В този ред на всякакви литературни и кино герои, съвсем естествено феновете на Хари Потър имат възможност да запишат курс, в който да изучават своите любими герои от магическия свят на Дж. К. Роулинг.

Темите в курса за магьосниците включва дисциплини като „Грифиндор и Слидерин: Нетърпимост и предразсъдъци в класната стая”, както и „Митове и модели: Силата на образователните примери”.

Държавният университет в Плеймоут предлага образование по „пътешествия”. Всеки ентусиаст може да се запише и да се обучи какви стъпките при подготовка преди поемане на дълъг, но вълнуващ път.

Записалите се работят заедно с еколози, треньори по физическа подготовка и гребане с кану.