Идва гъбичкa-убиец, затрива 10 милиона

Общество
13:35 - 29 Април 2019
3746
Идва гъбичкa-убиец, затрива 10 милиона

Специалисти от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията добавиха гъбичките Кандида орис в списъка с най-актуалните заплахи за здравето на хората по света, съобщи Сайънс алърт.

По думите им, напоследък разпространението на микроорганизма е придобило критични мащаби. Заразеният с гъбички човек умира след средно около 90 дни. Не съществуват лекарства срещу тази "нова чума".

За пръв път за кандидата-убиец се заговори през 2009 г., когато лекари в болница в Токио я откриха в ушния канал на 70-годишна японка. През следващите 4 години бе оповестено за заразявания в Европа и САЩ. Още тогава стана ясно, че гъбичката предизвиква инвазивна кандидоза, при която се заразяват кръвотокът, централната нервна система и вътрешни органи.

Гъбичката е резистентна към много лекарства. Специалисти смятат, че резистентността й може да е свързана с широкото разпространение на противогъбични препарати в селското стопанство. ДНК анализът на 4 вида от спората показал, че гъбичките еволюирали 4000 години, но станали "неунищожими" едва наскоро. 

Опасността е най-голяма за хората с неразвита или отслабена имунна система, включително за новородените, възрастните, пушачите, диабетиците, засегнатите от автоимунни болести. Всеки втори заразен умира за 90 дни. Предполага се, че до 2050 г. от подобни инфекции могат да умрат 10 милиона души, докато прогнозираната смъртност от рак за същия период не надвишава 8 милиона души.

Специалистите отбелязват, че е невъзможно да се води борба с тези гъбички без да се отговори на въпроса какво е дало тласък на разпространението им.