Идва ли краят на най-дългата и кръвопролитна битка във войната?

264 украински бойци бяха евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол

Свят
11:11 - 17 Май 2022
2488
Идва ли краят на най-дългата и кръвопролитна битка във войната?

264 украински бойци бяха евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол, след като Русия и Украйна постигнаха споразумение за това.

В съобщение на руското министерство на отбраната се посочва, че за целта е обявен режим на тишина и са отворени хуманитарни коридори. Според украинските власти е в ход процедура по размяна на всички евакуирани. Не е ясно колко души остават в стоманодобивния комплекс в пристанищния град, но се работи и по тяхното извеждане.

Кадри на "Ройтерс" показват пет автобуса, пристигащи снощи в Новоазовск. Те превозват ранени бойци от "Азовстал". Някои са свалени с носилки. Градът в Донецкия район е под контрола на подкрепяните от Русия бунтовнически сили. Украинците няма да бъдат освободени веднага и може да бъдат разменени с пленени руски войници.

"На 16 май 53 тежко ранени бяха евакуирани от Азовстал в болница в Новоазовск, за да получат медицинска грижа. 211 други бяха прехвърлени в Оленивка през хуманитарни коридори. За прибирането им у дома е в ход процедура по размяна", каза Анна Маляр, зам.-министър на отбраната на Украйна.

Украинското военно командване информира, че е наредило на командирите на частите в "Азовстал" да запазят живота на хората и те са изпълнили бойната си задача.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере тези думи. Операцията по спасяването на защитниците на Мариупол беше започната от нашето военно разузнаване. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", каза Володимир Зеленски.

Евакуацията изглежда слага край на най-дългата и най-кръвопролитната битка във войната. А равносметката за Мариупол е - руини и десетки хиляди убити.