Идва ново поскъпване на природния газ

Новини
19:14 - 11 Юни 2021
2368
Идва ново поскъпване на природния газ

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с още 6,95% през август, до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това показва оповестена от "Булгаргаз" прогноза, която дружеството е задължено да направи месец преди да внесе предложение за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава 24 часа.

Прогнозната цена на газа отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива към 10 юни. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за август 2021 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 август, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31.07.2021 г., съобщават от газовото дружество.

Процентът на увеличение е спрямо действащата за юни цена, която енергийният регулатор определи на 45,27 лв. за мегаватчас. Тогава газът поскъпна 20 на сто спрямо месец май.  

Да припомним, че увеличението на регулираните цени на природния газ започна от април, когато той поскъпна с 16% и стигна 33,19 лв. на мегаватчас. Комисията се произнесе чак на 21-ия ден на месеца, тъй като тогавашната енергийна министърка Теменужка Петкова назначи проверка на ценообразуането, която не откри нередности. 

През май цената бе определена на 37,71 лв. за мегаватчас, за юни е 45,27 лв., все още не е ясно колко ще струва синьото гориво през юли, тъй като засега има само прогнозна цена, която е отпреди месец и тя е 44,72 лв., но вероятно ще се очертае отново поскъпване.

Очертава се пет месеца - от април до август, цената на газа да върви нагоре.