Идва сезонът на цигуларите в Софийска филхармония

Холивудският композитор Дани Елфман пристига за българската премиера на свой концерт, изпълнен от звездния челист Готие Капюсон

Култура
17:17 - 13 Юни 2023
2626
Идва сезонът на цигуларите в Софийска филхармония

Седмица след като сдаде поста си на министър на културата, директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров се срещна с журналисти и почитатели на класическата музика, за да представи поредния силен есенен сезон на музикалната институция. Световноизвестни диригенти, солисти и композитори ще посетят София, за да представят изкуството си пред българските меломани.

"Не сме спрели да работим за това Софийската филхармония да бъде възприета като оазис в този кошмар, в който живеем. Този оазис малко по-малко ще го местим напред-назад. През есента ще отидем и до Солун, за да покажем на колегите в Гърция какво правим", сподели с усмивка маестрото.

Диригентът разказа за идеята програмата за предстоящия есенен полусезон от септември до декември 2023 г. да бъде илюстрирана с фрагмент от „Сътворението на Адам“ на Микеланджело: „Идеята е, че ни се дава божественото. От нас се иска само леко да протегнем пръст и да го докоснем. Божественото, в случая, е музиката. Обществото, в което живеем, става все по-особено  – точно поради тази липса на докосване. И ние се опитваме да компенсираме с това, което правим, тук, в този комплекс“.

Постарали сме се в този сезон да има всичко, каза Найден Тодоров. По думите му черешката на сезона ще бъде Иво Погорелеч, който отново идва у нас – този път със солов рецитал.

„Въпреки Погорелич, за мен този сезон е сезонът на цигуларите“, коментира директорът на Софийска филхармония. Сред именитите майстори на струната, които ще гостуват, са Вадим Репин, Веско Ешкенази, Мидори, Светлин Русев, Огюстен Дюме, Лия Петрова, Сергей Хачатрян, Максим Венгеров. „Решихме, в един момент, да видим колко от тях можем да насъберем в три месеца. Това ще бъде едно пиршество за всички цигулари“, коментира Найден Тодоров.

Сред гостите в новия сезон са виолончелистите Камий Тома и Клаудио Бохоркес, кларинетистът Даниел Отензаме, пианистът Михаил Плетньов.

Суперзвездата на класиката Готие Капюсон ще представи Концерт за виолончело, написан от холивудската легенда Дани Елфман. Композиторът, написал саундтраците на филми като „Спайдърмен“, „Хълк“, „Батман“, „Чикаго“ и др., ще бъде специален гост на концерта на 5 октомври. Софийската филахрмония е съпродуцент на концерта, заедно с Виенския симфоничен оркестър и оркестъра на Сан Франциско.

"Преди няколко години Софийската филхармония, заедно с още два големи оркестъра в света, се събрахме и решихме да поръчаме за един наш любим инструменталист да бъде написан нов концерт. Поръчката беше към Дани Елфман. Концертът вече беше осъществен на другите две места, сега дойде време и за българската му премиера“, допълни Найден Тодоров.
 
„Ние сме много горди, че успяваме по подобен начин да се заявим. Защото това означава, че ние работим класическата музика да продължи да съществува и напред. Тоест, да си пише и днес класическа музика, която да се свири след 100 или 200 години“, каза маестрото.

Сезонът ще бъде открит на 10 септември от Еманюел Чекнаворян, който ще дирижира националния оркестър за втори път. Младият, но вече много уважаван диригент се нарежда сред известните имена, които ще застанат на пулта пред националния оркестър: Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Джеймс Джъд, Василий Петренко, Кристиан Мандеал, Габриел Бебешеля, Андреас Отензамер и Лейф Сегерстам, както и постоянният гост-диригент Саша Гьотцел.

„Забавната част е, че един от големите диригенти в света Лейф Сегерстам ще дирижира концерта за пиано на Димитър Ненов. Това са онези закачки, които аз обичам, и се старая, доколкото мога, онези хора, които са познати по целия свят, да им намираме възможност да представят и българска музика“, сподели с радост Найден Тодоров.

Сред българските диригенти, които ще застанат на пулта на Софийска фиилхармония са Григор Паликаров, Вилиана Вълчева, Росен Миланов, Павел Балев. Деляна Лазарова ще направи дебюта си със Софийската филхармония в деня на музиката - 1 октомври.

Маестро Найден Тодоров ще води оркестъра в програми със солисти Готие Капюсон, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Веско Ешкенази и Максим Венгеров.

„Един любим мой диригент, чиито плочи си купувах като малък – Джеймс Джъд, отново ще се появи при нас с една програма, която е наш реверанс към испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Цялата програма е с произведения на тема „Дон Кихот“, каза Найден Тодоров. „След много преговори, успяхме да докараме и Шарл Дютоа. Това е третото му гостуване у нас и второ като диригент“, допълни директорът на Софийска филхармония.

Световноизвестното сопрано Диана Дамрау отново ще бъде в София – за оперна гала на 8 септември, заедно с Никола Тесте (бас). Те ще представят Моцартова програма. 

Избрали сме си петима български композитори, които да включим в симфоничните концерти на есенния сезон, каза още Найден Тодоров. Това са Панчо Владигеров, Марин Големинов, Добринка Табакова. Предвидена е премиера и на концерта за арфа на Румен Бояджиев.

В сезона са включени и концерти за тинейджъри и деца от образователната програма на Софийската филхармония „Фортисимо“.

Пиарът на Софийска филхармония Кремена Николова-Флор сподели със задоволство, че всички музиканти, които гостуват на националния оркестър, остават очаровани от работата си тук.

Тя разказа, че има удоволствието и привилегията да присъства на репетициите на всеки гост-музикант - солист или диригент с филхармонията и е забелязала, че през първите 15 минути чужденците подхождат с леко недоверие. След това обаче по лицата им се появява усмивка и бързо усещат, че музикантите от Софийска филхармония са на световно ниво.

По думите на Кремена Николова-Флор чуждестранните солисти и диригенти споделяли, че са впечатлени от сърдечността и подготовката на българската публика. 

Пълната програма на есенния полусезон вече е налична на сайта на Софийската филхармония sofiaphilharmonic.com

Концертите, организирани в музикални абонаменти по 4 вече се продават на касата на зала „България“ и в Ивентим, като първите, закупили абонаменти, ще могат да се възползват от 10% намаление.