Иги Поп се завърна с нов албум

Актуални новини
22:00 - 03 Януари 2023
2092
Иги Поп се завърна с нов албум

От Кръстник на пънка до гостуващ изпълнител на сантиментални песни във Frenchy на французина Тома Дютрон - Иги Поп никога не е там, където го очаквате: след като издаде джаз албум, Игуаната се завръща към големите китари, заобиколен от фигури на американския алтернативен рок, които му дължат толкова много, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Новата тава, която излиза на музикалния пазар в петък, е озаглавена Every Loser и залага на "печеливш впряг". В зависимост от песента слушателят може да чуе басиста Дъф Маккагън ("Гънс ен роузис"), китаристите Стоун Госард ("Пърл джем") и Дейв Наваро ("Джейнс адикшън") и барабанистите Чад Смит ("Ред хот чили пепърс"), покойния Тейлър Хокинс ("Фу файтърс") или Травис Баркър ("Блинк 182").

Огневата мощ се усеща още в първото парче Frenzy. Арсеналът обаче влиза в услуга и на меланхолични песни като New Atlantis.

Разумен ли е подобен заряд за 75-годишен изпълнител? Тези, които са виждали Иги Поп на сцената миналата пролет, знаят, че бившият лидер на рок групата "Студжис" е във форма.

"Той е последният от мохиканите след смъртта на Дейвид Боуи и Лу Рийд", казва Жил Шепс, съавтор на Иги Поп и "Студжис" и основател на френския фенклуб на Игуаната през 70-те години на миналия век.

Боуи впоследствие ще продуцира албуми на другите двама изпълнители. Снимка на триото от 1972 г., на която Иги Поп е с разширени зеници, остава за поколенията. От началото на 90-те години на миналия век "големите глупости", сред които всевъзможни зависимости, са зад гърба на Игуаната. Изпълнителят води по-здравословен начин на живот, позволявайки си по чаша вино с добро ястие, пише Жан-Шарл Дегру, автор на друга книга за Иги Поп.

"Той изненада феновете с джаз албума Free и когато вече не е очакван в рока, се завръща в галоп", отбелязва Жил Шепс.

Дегру, който първоначално също е бил "объркан" от Free, впоследствие осъзнава, че албумът се вписва в еклектичните любови на музиканта - гаражен рок, ритъм енд блус, естрадна музика. "Не го споменаваме често, но един от най-големите му идоли е Франк Синатра", казва той, отбелязвайки също, че новият албум Every Loser "осъвременява" Иги Поп и обхваща ключови елементи от неговия рок, поп или ъндърграунд репертоар.