Игра с огъня: Експеримент събра 5000 на концерт в Ливърпул - без маски и дистанция

Всички, закупили билети, трябваше да се подложат на антигенен тест за COVID-19 в посочена от властите лаборатория

Новини
17:00 - 03 Май 2021
1457
Игра с огъня: Експеримент събра 5000 на концерт в Ливърпул - без маски и дистанция

Пилотен концерт в Ливърпул в неделя вечерта събра най-голямата група хора законно на едно място във Великобритания от началото на пандемията. Те прекараха нощ на еуфория, а залозите за успеха на експеримента са високи.

Концертът събра близо един до друг 5000 почитатели на музиката, които скачаха, танцуваха и пяха заедно с цяло гърло. Без маски, без социална дистанция, без правилото за максимум шестима души на едно място, без риск от глоби.

Само приятно прекарване в компания на приятели и съмишленици, наливна бира, удоволствието да слушаш музика на живо, притиснат от непознати, които чуват, виждат и чувстват същото като теб.

Минифестивалът в Сефтън парк в Ливърпул в неделя бе един от официалните експерименти, които британското правителство провежда за организиране на масови събития с участието на големи групи хора след отпадане на ограничителните мерки през лятото.

Всички хора, купили билети, трябваше да се подложат на антигенен тест за COVID-19 в една от четирите определени от властите лаборатории в града в деня преди концерта и бяха допускани само при отрицателен тест.

Освен това хората от публиката бяха силно насърчавани да си направят и от по-чувствителните писиар тестове в деня на концерта, както и пет дни след него. Резултатите са ключови за преценката за евентуално разпространение на новия коронавирус на такива мероприятия.

Учените изследват и други фактори като движение на публиката, взаимодействия, вентилация, продължителност, кетъринг и консумация на алкохол. Затова хора с папки се движеха сред тълпата и си водеха бележки.

Целта е да се определи как е възможно да се организират музикални фестивали след 21 юни, когато на теория ще приключи четвърта фаза от правителствения график за "отваряне" на Великобритания и ще отпаднат ограниченията за социални контакти.

Продължилият шест часа концерт в неделя бе предшестван от две събития в нощни клубове, посетени от 3 000 души на вечер в петък и в събота.