Игуменът на Руенския манастир е назначен за протосингел на Софийската св. митрополия

Актуални новини
18:40 - 10 Юли 2024
3333
Игуменът на Руенския манастир е назначен за протосингел на Софийската св. митрополия

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия  – първото под председателството на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Даниил.

На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.

Архимандрит Мелетий (Спасов), досегашен зам.-ректор на Софийската духовна семинария, става неин ректор, считано от 9 юли 2024 г.,  съобщава на сайта си Софийската света митрополия. 

Йеромонах Йоан, чието светско име е Димитър Пешев, на 44 години, е игумен на Руенския манастир, разположен на два километра над родното място на св. Иван Рилски - село Скрино, от 2008 год., а в манастира е от 20  години.

Интересното е и това, че преди Йоан игумен е бил Поликарп, който беше до вчера викариен епископ на покойния български патриарх Неофит.

В сряда Йоан се изнесъл от Руенския манастир в София.

В Светата обител над Скрино остават двама монаси -  Лука и послушник, постъпил там преди година, коментираха миряни от Бобошевско.