ИИ повишил емисиите на парникови газови на Google с 48%

Актуални новини
13:50 - 08 Юли 2024
1068
ИИ повишил емисиите на парникови газови на Google с 48%

Емисиите на парникови газове на Google са се увеличили с 48% през 2023 г. в сравнение с 2019 г. според последния  доклад за околната среда, пише BBC News.

Технологичният гигант обяснява това с нарастващите количества енергия, необходими за неговите центрове за данни, заради развитието на изкуствения интелект, допълва изданието.

Google си поставя за цел нулеви нетни емисии до 2030 г., но признава, че "с по-нататъшното интегриране на изкуствения интелект в нашите продукти намаляването на емисиите може да се окаже предизвикателство", отбелязва BBC News.

През януари Google се ангажира да инвестира 1 млрд. долара (788 млн. паунда) в Обединеното кралство за изграждане на нов център за данни в отговор на изискванията, свързани с изкуствения интелект, съобщава Independent.

През 2023 г. нейните емисии на парникови газове са се увеличили с 13% спрямо 2022 г., както и с малко под 50% от 2019 г. насам, отбелязва изданието. Обяснителен материал във в. "Гардиън" разглежда въпроса

дали "климатът може да оцелее" при "ненаситните енергийни изисквания на надпреварата във въоръжаването с ИИ".

В него се подчертава, че в допълнение към нарастващите емисии на Google, Microsoft, най-големият финансов поддръжник на разработчика на ChatGPT OpenAI, е признал, че нейната "лунна снимка" за 2030 г. с нулеви нетни емисии може да се провали поради стратегията за ИИ.