Икономическият министър: ЕС е прекалено зависим от доставки на суровини и стоки

Всяка страна трябва да се постарае да осигури европейската си автономност

Новини
12:18 - 22 Април 2024
1629
Икономическият министър: ЕС е прекалено зависим от доставки на суровини и стоки

Несъмнено нашата страна затвърди и продължава да затвърждава ролята си на активен участник в регионалното сътрудничество и позициите си на ключов фактор за стабилността и сигурността в нашия регион. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов, подчертавайки, че Източна Европа предлага редица възможности за икономически растеж и за него няма никакво съмнение, че България ще бъде в основата на развитието на региона. Николов взе участие във Виенския икономически форум - Софийска среща 2024, който се провежда в резиденция "Бояна".

"За съжаление, пандемията от ковид и военните конфликти напоследък показаха, че Европейският съюз (ЕС) е прекалено зависим от доставки на суровини, стоки, услуги от трети страни. В този контекст увеличаването на европейската автономност е от съществено значение за икономическата и финансовата стабилност", посочи Николов. 

Като други съществени за стабилността фактори той открои бързата адаптация към динамично променящата се среда и най-вече гарантирането на стабилна регионална устойчивост и свързаност.

Според икономическия министър всяка страна трябва да положи усилия за осигуряването на европейската автономност. В тази връзка България подчертава важната роля на ефективната индустриална политика на Съюза, която да е в състояние да стимулира важни конкурентни производства, за да укрепи индустриалната база на Европа и да осигури стратегически и важни вериги за доставки.

"Целта е да се намали зависимостта на ЕС от трети страни от енергия, суровини, оборудване, ключови технологии, дигитални продукти, храни, както и да се създаде възможност за диверсифициране на пазарите, от които ЕС реализира доставки", коментира Николов.

По негово мнение за преодоляване на трудностите в тази насока е необходимо да се увеличи производственият капацитет по веригите на стойността и да се модернизират производствените технологии. Голямо значение в тези процеси имат инвестициите в човешкия капитал, който е в основата на индустриалния успех, както и инвестициите в инфраструктура, в зелена свързаност, в индустриалните зони, които са важен и ключов аспект на региона, посочи служебният икономически министър.

Според него относно регионалната свързаност липсата на инфраструктурни връзки и затруднената търговия и стокообмен са в резултат на незавършения процес на интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС. От друга страна Николов отчита, че влизайки с морските си и въздушни граници, България и Румъния станаха част от Шенгенското пространство, но пълната интеграция в него без съмнение ще допринесе за по-ефективна регионална, транспортна, енергийна и дигитална свързаност. "Пълното ни присъединяване към Шенген ще увеличи също икономическата сигурност на всички страни в региона. Всяко отлагане на това пълноправно членство ще е причина и за по-големи пропуснати ползи както за българската и румънската страна, така и за икономиките в региона", коментира служебният министър.

Той цитира данни от различни изследвания и доклади, според които общият ефект от пълното присъединяване на страната ни към Шенген се оценява около и над 1 млрд. евро годишно. Това означава, че с всяка година на забавяне бизнесът, който оперира в региона и гражданите губят тези средства.

Николов подчерта, че България подкрепя присъединяването към ЕС на всички страни от региона на Западните Балкани. "Също така насърчаваме развитието на съвместни инициативи, които биха създали повече възможности за гражданите и бизнеса в региона", допълни служебният икономически министър.

Той изрази мнение, че укрепването и разширяването на регионалната, транспортна и енергийна свързаност е от много ключово значение за справяне с прекъснатите вериги на доставки на стоки, както и енергийни ресурси. "Ето защо страните от региона трябва да реагираме бързо на това предизвикателство чрез реализация на повече проекти на регионална свързаност и сътрудничество в енергетика, транспорт, цифрова свързаност и много други", каза Николов.

В тази връзка той определи инициативата Виенски икономически форум като пример за успешно регионално сътрудничество. Според служебния икономически министър реализацията на съвместните инициативи и повишаването на регионалната свързаност ще допринесат за икономическото развитие не само на нашия район, но и на цяла Европа, съобщи БТА.