Икономическият министър и баща му дали $30 000 за издирването на Боян Петров

Новини
20:26 - 12 Май 2021
15031
Икономическият министър и баща му дали $30 000 за издирването на Боян Петров

Икономическият министър Кирил Петков, има голяма червена точка в биографията си. Заедно с баща си Петко, той бе сред организаторите на последната спасителна акция по издирването на алпиниста Боян Петров, който загина на Шиша Пангма. Двамата българи летяха в хеликоптер на 7400 метра височина в Хималаите, в опит за откриването му.

През май 2019-а, след изчезването на топ катерача, в безпрецедентна операция, 100 спасители от три държави издирваха Петров. „Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайския посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи”, разказа тогава Петков.

Тогава бъдещият министър, въпреки трагизма на цялата история, оцени високо факта, че вече няма граници между Китай и Непал в спасителните акции.

„Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, ще е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата.”, сподели тогава икономистът.

Предприемачът бе и един от първите, обявили края на спасителната акция, при която така и не бе открит Боян Петров.  

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути.", описа ситуацията Петков.

След като Боян Петров не бе намерен и вече бе ясно, че е загинал, Кирил изрази огромното си съжаление и тъга за трагичния край на Съни, както го наричаха приятелите му.  

"Огледахме много внимателно под скалите, всички места, където може да е паднал, огледахме с чувствителни камери, опитахме да идентифицираме индивидуални точки, а екипът на Китай ги обходи. Самият хеликоптер прелетя над самия връх. Всички сме много недоволни, че не можахме да го намерим... Командирът на китайския спасителен екип ни каза: Да знаете, че от днес нататък няма граници между Китай и Непал, когато става дума за спасителни мисии.", разказа тогава възпитаникът на Харвард. 

По думите на Петков спасителната акция по издирването на Боян Петров е била безпрецедентна и ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите.