Икономическото въздействие на вируса може да достигне $8,8 трилиона

Спадът на заетостта в световен мащаб ще бъде между 158 милиона и 242 милиона работни места

Новини
10:41 - 15 Май 2020
2590
Икономическото въздействие на вируса може да достигне $8,8 трилиона

Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат до 8,8 трилиона (8800 милиарда) долара, или близо 10% от продукцията на световната икономика, съобщи Азиатската банка за развитие (ADB).

Базираната в Манила банка заяви, че прогнозата за въздействието на COVID-19 при дълъг от шест месеца период на ограничаване е повече от два пъти по-висока от нейните оценки през март и април, както и прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд.

При кратък период на ограничаване от три месеца глобалната икономическа продукция ще загуби 5,8 трилиона долара, което се равнява на 6,4% от брутния вътрешен продукт, посочва банката в актуализирания си доклад.

В азиатско-тихоокеанския регион икономическите загуби могат да варират между 1,7 трилиона долара при тримесечен период на ограничаване и 2,5 трилиона долара при шестмесечен сценарий, се казва в доклада.

Китай, където пандемията започна през декември, може да понесе загуби между 1,1 и 1,6 трилиона долара, допълва докладът.

“Тези [загуби] ще бъдат трудни за възстановяване“, се казва в доклада. „Освен това не можем да отхвърлим възможността за финансова криза, ако пандемията не може да бъде ограничена навреме, за да се предотвратят големи неизпълнения на плащания по заеми и фалити“.

Затварянето на граници, ограниченията за пътуване и блокирането вероятно ще намали световната търговия с до 2,6 трилиона долара.

В същото време спадът на заетостта в световен мащаб ще бъде между 158 милиона и 242 милиона работни места, като Азия и Тихият океан представляват 70% от общите загуби, пише Канал 3.

Доходите от труд по света ще спаднат до 1,8 трилиона долара, 30% от които ще се усещат от икономиките в региона, добави докладът, който обхваща 96 засегнати от епидемията икономики с над 4 милиона случая на COVID-19.

Банката заяви, че предишните оценки взимат предвид шоковете за туризма, потреблението, инвестициите, търговията и производството.

Новите прогнози също вземат предвид увеличаването на търговските разходи, засягащи мобилността и туризма, прекъсванията на предлагането, засягащи продукцията и инвестициите, както и отговорите на правителствената политика, които компенсират въздействието на пандемията.

Политическите интервенции на правителствата по света, като фискално и парично облекчаване, увеличени разходи за здравеопазване и директна подкрепа за покриване на загубите в доходите и приходите, могат да помогнат за смекчаване на въздействието на COVID-19 с цели 30% до 40%, се отбелязва в доклада.

АDB призова правителствата да удвоят своите стабилизационни пакети, отбелязвайки, че "настоящият размер на макроикономически стимули за някои страни в региона [все още] е малък в сравнение с въздействието на COVID-19".