Икономиката на Австрия се е свила през четвъртото тримесечие на 2021-а

Туризмът, търговията и транспортът понесоха тежък удар заради ограничителните мерки срещу пандемията

Новини
15:04 - 31 Януари 2022
2279
Икономиката на Австрия се е свила през четвъртото тримесечие на 2021-а

Икономиката на Австрия се е свила с 2,2 на сто през четвъртото тримесечие на 2021 година спрямо предходните три месеца и след две последователни тримесечия силен растеж (+4,2 на сто през второто и +3,8 на сто през третото), в резултат на ограничителните мерки срещу пандемията, предаде Франс прес.

"Динамиката на икономиката за пореден път е била засегната от ограниченията, въведени за предотвратяване на разпространението на КОВИД-19", обяснява институтът за икономически проучвания Вифо (Wifo) в комюнике.

През есента централноевропейската страна с население от 8,9 милиона души реши да наложи локдаун за неваксинираните, за да спре разпространението на пандемията.

За няколко седмици бяха затворени ресторанти, магазини за неосновни стоки, културни и спортни центрове, единствено училищата останаха отворени.

В резултат на това туризмът, търговията и транспортът понесоха тежък удар, а потребителските разходи спаднаха с 1,4 на сто. Строителството и промишлеността също изпитаха затруднения, както и износът и вносът.

Все пак, според института, икономиката след това бързо се е съвзела. От средата на декември правителството смекчи мерките и процесът се очаква да продължи до февруари благодарение на отслабването на вълната от Омикрон.

Вечерният час ще бъде изместен от 22 часа на полунощ, а неваксинираните отново ще могат да посещават ресторанти и хотели след представяне на отрицателен тест.

За 2021 година Вифо очаква растеж от 4,6 на сто след историческия срив с 6,6 процента през 2020 година.