Икономиката на Русия се сви с 12% през април

Рекордният спад на БВП се дължи основно на въведените заради коронавируса ограничителни мерки

Новини
16:26 - 29 Май 2020
2755
Икономиката на Русия се сви с 12% през април

През април брутният вътрешен продукт на Русия е намалял с 12% на годишна база, съобщиха от Министерството на икономическото развитие.

Същевременно американска консултантска компания прогнозира рязко увеличаване на безработицата в страната.

Рекордният спад БВП се дължи както на въведения заради коронавируса в началото на март продължителен период на неработни дни, така и на негативната външноикономическа конюнктура и на ограничителните мерки в страните, които са традиционни търговски партньори на Русия.

Безработицата в Русия може да се увеличи от сегашните 4,6% до 8-10%, се посочва в доклад за пазара на труда на американската компания „Бостън кансълтинг груп“. Ако икономическата криза се развива по възможно най-лошия сценарий, то увеличението може да достигне до 12-15%.

Междувременно руският премиер Михаил Мишустин заяви, че ситуацията с разпространението на коронавируса в Русия се стабилизира.

През последното денонощие бяха отчетени рекордните досега 232 смъртни случая от Covid-19. Общият брой на починалите от началото на пандемията надхвърли 4300 души. Броят на заразените надвиши 387 000 души, близо 160 00 вече са се излекували, съобщи БНР.