Икономиката на САЩ нарасна с 2,9% през последното тримесечие на 2022 г.

Потребителските разходи са основен двигател на икономическия растеж

Новини
16:10 - 26 Януари 2023
1705
Икономиката на САЩ нарасна с 2,9% през последното тримесечие на 2022 г.

Растежът на американската икономика се забави незначително през последното тримесечие на 2022 г., тъй като агресивната кампания на Федералния резерв за повишаване на лихвите (на разходите по заемите) започна да натежава все повече върху бизнес активността.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна през четвъртото тримесечие на 2022 г. с 2,9% на годишна база след растеж с 3,2% през предходните три месеца и осредните прогнози за малко по-сериозно забавяне до 2,6%, показват предварителни данни на Департамента по търговия.

Предварителната оценка показа, че растежът на БВП се дължи главно на увеличенията на частните инвестиции в складови запази, на потребителските разходи, на разходите на федералното правителство и на щатско ниво, както и на нежилищните дълготрайни инвестиции, които бяха частично компенсирани от намаления на жилищните фиксирани инвестиции и на американския износ.

Потребителските разходи, които по принцип са основен двигател на икономическия растеж, формирайки около 68% от БВП, се повишиха през последното тримесечие на отминалата година с 2,1% на годишна база след растеж с 2,3% през предходните три месеца, като потребителските разходи за дълготрайни стоки се повишиха с 0,5% след спад с 0,8% преди това.

Износът през последното тримесечие се сви с 1,3% след ръст с 14,6% три месеца по-рано, докато вносът в САЩ спадна с 4% след повишение със 7,3 на сто. По този начин нетната търговия добави 0,56 процентни пункта към БВП през четвъртото тримесечие, но след добавени 2,86 проценти пункта през третото тримесечие на 2022 г.

В същото време увеличените бизнес запаси добавиха 1,46 процентни пункта към БВП, след като през третото тримесечие на миналата година отнеха 1,19 процентни пункта от икономическия растеж.

За цялата 2022 г. икономиката на САЩ нарасна с 2,1% след експанзия от 5,9% през 2021 година.

Малко по-добрите данни са факт въпреки предприети досега агресивни стъпки от централната банка на САЩ, за да намали търсенето и респективно инфлацията. От март 2022 г. насам Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с повече от 4%, като многократно го увеличаваше с по 0,75 базисни пункта в опит да навакса инфлацията, която се оказа много по-интензивна от очакваното.

Сега Фед се готви да повишени лихвените проценти с 0,50 базисни пункта на предстоящото заседание през следващата седмица, тъй като инфлацията изглежда е достигнала своя връх. Служителите на Фед като цяло подкрепят федерална фондова лихва от 5% и това ниво да се запази поне до края на годината, което предполага по-нататъшно повишаване на лихвения процент след решението от февруари.