Икономиката на САЩ нарасна с 4,9% през третото тримесечие

Новини
16:20 - 26 Октомври 2023
1945
Икономиката на САЩ нарасна с 4,9% през третото тримесечие

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Съединените щати се е увеличил с 4,9% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година и след растеж с 2,1% през второто тримесечие на тази, според предварителната оценка на Бюрото за икономически анализи, публикувана в четвъртък.

Осреднените прогнози бяха за по-умерен растеж с 4,3 на сто.

"Увеличението на реалния БВП отразява нарастването на потребителските разходи, на частните инвестиции в складови запази, на износа, на държавните и местните правителствени разходи, на разходите на федералното правителство, както и жилищните дълготрайни инвестиции. Тези повишения бяха частично компенсирани от намаление на нежилищните дълготрайни инвестиции.

Вносът, който по принцип отнема от растеж на БВП, също се е увеличил“, показва предварителна оценка.

Потребителските разходи са нараснали през третото тримесечие с 4% на годишна база, като това е най-солидното повишение от последното тримесечие на 2021 г. и след анемичен растеж с 0,8% през второто тримесечие на 2023 г., водени от увеличеното потребление на жилища и комунални услуги, здравеопазване, финансови услуги и застраховки, хранителни услуги и недълготрайни стоки (начело с лекарствата с рецепта).

В същото време износът от САЩ скочи с 6,2%, възстановявайки се от спад с 9,3% през второто тримесечие, докато вносът също се увеличи с 5,7% след повишение със 7,6% три месеца по-рано. Бизнес запасите в частния сектор пък добавиха 1,32 процентни пункта към икономическия растеж - първото увеличение от три тримесечия насам. Освен това жилищните инвестиции се повишиха за първи път от близо две години (с 3,9% след спад с 2,2% през второто тримесечие), а повишението на държавните разходи се ускори до 4,6% от 3,3% три месеца по-рано.

От друга страна, нежилищните инвестиции се свиха за първи път от две години с 0,1% (след ръст със 7,4% през второто тримесечие), поради спад с 3,8% в оборудването.

Индексът на цените на разходите за лично потребление (PCE) се повиши с 2,9% през тримесечието в сравнение с второто тримесечие, когато се повиши с 2,5%. Като се изключат цените на храните и енергията, индексът на цените (PCE) нарасна с 2,4% в сравнение с ръст от 3,7% през второто тримесечие на 2023 г.